Van olyan, hogy túl késő? (Róm 11,17–24)

Van olyan, hogy túl késő? (Róm 11,17–24)

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Dr. Gáncs Tamás
Bernhard Schlink A felolvasó című regényében nagyon lényegre törően fogalmaz a halogatásról és a döntésről: „Azt gondoltam – mondta Michael –, ha elszalasztjuk az alkalmas időpontot, ha túlságosan sokáig elmulasztunk valamit, ha valaki túl sokáig nem kap meg valamit, az mindig túl későn jön, még akkor is, ha végül energikusan vágunk bele, és örömmel fogadjuk. Vagy nem létezik olyan, hogy túlságosan késő, csak késő van, és a késő mindig jobb, mint a soha? Nem tudom” – szól az idézet.

A késő mindig jobb, mint a soha? – tehetjük fel a kérdést igeszakaszunk fényében is. Merthogy az a paradoxon, amely elénk tárul a Római levélben, akarva-akaratlanul nekünk szegezi a kérdést: mikor? Mikor merünk beledőlni a kegyelem drámájának kellős közepébe? Mikor merjük a sola gratia igazságát magunkról magunknak is felvállalni, hogy teljes önazonossággal kimondjuk: igen, Uram, vágyódom kegyelmedre, csak a kegyelemre vágyódom, hiszen nem is bízhatok semmi másban.

Az olajfák páli képe felkavaró. A korai keresztény közösségek feszültsége szinte kézzelfogható, és annyira, de annyira közel kerül hozzánk. Szinte ott érezzük magunkat az 1. század mediterrán kultúrájában: érezzük az illatokat, érezzük, hogy (kis túlzással) le tudnánk festeni ezen olajfákat.

Még ha nem is minden ponton a miénk a párhuzam, a paradigma, de azt hiszem valami fontosat biztosan érzékelünk: és ez maga az ellentmondás. Amely a formálódó kereszténység identitását is jellemezte. Mert evidens módon kereste, kutatta, honnan jött, hova tart, mi fér bele, és mi nem, sőt sokszor azt is górcső alá vette: ki fér bele, és ki nem. Majd kétezer év eltelt, de a pontos tájékozódás ma éppen úgy kihívás. Honnan? Hova? Kik? Kikkel? Kikkel nem? Milyen alapon? Milyen irányba?

És kérdem én, élve az ismétlés bájával: min múlik, kin múlik a mikor? Mikor képes arra az ember, hogy Istenre hagyatkozva odaszánja a teljes életét? „A késő mindig jobb, mint a soha?” – tehetjük fel a schlinki kérdést újra. Létezik olyan, hogy túl késő? – emelhetjük a tétet egy újabb kérdéssel. És mi a titka annak, hogy valaki éppen közelebb kerül Istenhez, vagy távolabb kerül Istentől?

Pál nagyon egyértelműen fogalmaz: „…te pedig a hit által állsz.” Azt hiszem, ez a kulcsmondat ebben a jól ismert igeszakaszban, és válasz a nyári kérdésdömpingre. Mert bár nem mindent értünk, és nem mindenre tudjuk a megfejtést, de azt hiszem, óriási kapaszkodót kaptunk, felbecsülhetetlen ígéretet: „…te pedig a hit által állsz.”

Vagyis a kegyelem drámája ezen a ponton válik élessé. Megvan-e a nyitottságunk, hogy a hitre mint ajándékra tekintsünk? Megvan-e bennünk a bátorság, hogy erre az ajándékra mint a kegyelem egy bizonyítékára tekintsünk? Megvan a nyitottság? Megvan a bátorság? „A késő mindig jobb, mint a soha?” Létezik olyan, hogy túl késő?

A nyár eleje talán egy olyan pontja lehet az évnek, amikor kérdő mondatként is feltehetjük saját magunknak a páli kijelentést: én pedig a hit által állok? Jó helyen állok? Képes vagyok a kegyelemre úgy tekinteni, mint ami mindent meghatározhat, az egész életem irányát eldöntheti? Kiss Tibor kortárs dalszövegíró mondata egy ősrégi gondolatot fogalmaz meg új köntösben: „Vannak jó szelek, s persze rosszak is, / bár a hullámok mögött vár ránk a part, / de semmilyen szél nem jó annak, / aki nem tudja, melyik kikötőbe tart.” A keresztény hitvallás szerint Jézus óta világos az út az isteni kikötőbe!

Jézus mai tanítványaként a múltját, jelenét, jövőjét kutató ember magáénak tudhatja az irányt magához az Istenhez azon a Krisztuson keresztül, akiről Pál is prédikál. Róla beszél, aki képes arra az útra hívni, ahol a „te hited megtartott téged” mondat igazsága a legnagyobb igazság.

„…te pedig a hit által állsz” – mondja Pál a rómaiaknak, de nekünk is. Jézusi lelkülettel, mintegy megerősítve, felerősítve a jézusi biztatást a hit megtartó erejéről, neked és nekem. Merjük felvállalni, hogy mi igenis tudjuk, honnan jött, hol áll most, és hova tart az életünk! Sosem késő. Mert bárki bármit mond, a késő igenis jobb, mint a soha.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 85. évfolyam, 23–24. számában jelent meg 2020. június 21-én.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a kiadó oldalán.

Címkék: Gáncs Tamás - áhítat -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!