Egyházüldözők és egyházüldözés a Kádár-korszakban – Vándorkiállítás nyílt a nagykanizsai városi könyvtárban

Egyházüldözők és egyházüldözés a Kádár-korszakban – Vándorkiállítás nyílt a nagykanizsai városi könyvtárban

Share this content.

Forrás: kanizsatv.hu
Nagykanizsa – Az igazság tanúja volt Ordass Lajos mártírsorsú evangélikus püspök. Nemcsak az ő, hanem a Kádár-korszak más egyházi üldözöttjeinek történetét is megismerhetik azok, akik február 24-ig felkeresik a városi könyvtár kávézójában nyílt vándorkiállítást.

A Nagykanizsai Polgári Egyesület kilencedik alkalommal hirdet középiskolásoknak versenyt a kommunizmus áldozatainak emléknapjához kapcsolódóan. A jelentkezési és a feladatlapot az egyesület közösségi oldalán tették elérhetővé. Az eredményes szerepléshez a fiatalok az Egyházüldözők és egyházüldözés a Kádár-korszakban című kiállítás tablóin találnak hasznos információkat.

„A történészek most már bátran kimondják, hogy legalább annyi áldozata volt a kommunizmusnak, mint a fasizmusnak. Ezért nagyon fontos hogy ez a rendezvénysorozat is; mindig egy-egy új ötlete támad a Nagykanizsai Polgári Egyesületnek, amellyel meg tudja mozgatni a fiatalokat” – mondta Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke. A kiállítás megnyitását követő, Ordass Lajos életét bemutató előadáson Bene Csaba hozzátette: „a Kádár-korszakban félreállított evangélikus püspök kitartása méltó példa minden mai fiatal előtt”. „Az ő drámai életét szeretném felvázolni – kezdte dr. Fabiny Tibor, a Károli Gáspár Református Egyetem professzora. 

– Ordass Lajos a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöke volt, és máig ható szellemi és lelki örökséget hagyott maga után. Mindvégig naplót írt mindarról, ami vele történt. Megírta életét a félreállítás időszakában – Nagy idők kis tükre címmel –, úgy lehetne jellemezni az életrajzot, hogy drámai. Kettős dráma, melynek két csúcspontja van. Az egyik, amikor 1947-ben, külföldi tartózkodása idején megválasztják a Lutheránus Világszövetség alelnökének. A másik csúcspont, amikor tíz évvel később Amerikában, a Lutheránus Világszövetség nagygyűlésén beszédet mond, és a világ evangélikusságára óriási hatást gyakorol.”

Ordass Lajos 1901 és 1978 között élt. 1948-ban koholt vádak alapján tartóztatták le és ítélték kétévi fegyházra, ő azonban a rabságban sem tört meg.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!