Vándorkiállítás nyílt a reformációról Nyíregyházán

Vándorkiállítás nyílt a reformációról Nyíregyházán

Share this content.

Szöveg és fotó: Veszprémi Erzsébet
Nyíregyháza – Az 500 éves reformáció címmel nyílt vándorkiállítás a Nyíregyházi Egyetem Tanítóképző Intézete (NYETI) és az Evangélikus Roma Szakkollégium (ERSZK) szervezésében az egyetem kerengőjében hétfőn délelőtt. A tárlat anyagát a Nyíregyházán működő Bethlen Gábor Oktatási Alapítvány és a Bethlen Gábor Iskola és Óvoda közössége hozta létre a kormány Reformáció Emlékbizottságának támogatásával.

A vándorkiállítás az év végéig lesz úton, Szegeden, Kolozsváron át Salgótarjánig, számos állomáson időz majd a következő hónapokban, a Nyíregyházi Egyetem D. épületében február 24-ig tekinthető meg.

A nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégium diákjainak énekszolgálatát követően dr. Kiss Ferenc intézetvezető, a Nyíregyházi Egyetem általános rektorhelyettese köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy a sötét középkor megérett a változásokra, mire rendelkezésre állt Gutenberg találmánya. A „sötét fogyasztói társadalom” is megérett a változásra, és az internet készen áll arra, hogy közvetlen eszköz legyen.

Laborczi Géza, a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat elnöke, az ERSZK igazgatótanácsának elnöke arra hívta fel a nagyszámú érdeklődő figyelmét, hogy Luther 95 pontjának nyilvánosságra kerülése után három hónappal már vitáztak róla a professzorok és tanítványaik a soproni egyetemen. Luther tézisei szellemi értelemben lángra lobbantották Európát, az okok taglalása után Laborczi Géza arra hívta fel a figyelmet a Nyíregyházi Egyetem kerengőjében, hogy a reformáció nyitott utat a kutatás szabadsága révén a tudományok előtt, adott rangot és becsületet a hétköznapi munkának, teremtett teret az anyanyelv fejlődésének Európa országaiban, és ráirányította figyelmünket arra, hogy az Istenben való hit megfogalmazása és újrafogalmazása az ember legszemélyesebb ügye. A reformációban tehát nem egyszerűen történelmi eseményt ünneplünk – mutatott rá az evangélikus lelkész.

Ezt követően Gulyás Csaba, a Bethlen Gábor Iskola és Óvoda történelemtanára a kiállítás létrejöttének körülményeiről, a vallási türelmet hirdető névadójuk előtti tisztelgés szándékáról beszélt.

Dr. Jeney Teréz, a NYE Tanítóképző Intézetének vezetője és Molnár Erzsébet, az ERSZK intézményvezetője a januári megnyitóünnepségükön vette észre a kínálkozó lehetőséget: mielőtt a vándorkiállítás elhagyja a szabolcsi megyeszékhelyet, legyen egy jelentőségteljes állomása az egyetemen, ahol a nyíregyházi evangélikus oktatási intézmények diáksága is megtekintheti a reformáció eseményeit és hatásait bemutató tárlatot.

A Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium és az Evangélikus Luther Márton Kollégium diákjainak az ERSZK tanító, tanár és szociálpedagógia szakos hallgatói tartottak tárlatvezetést: Balázs Dávid, Balogh Jenifer, Balogh Roland, Katócs Gábor, Kovács Richárd, Lakatos István, Lakatos Magdolna, Szuhár Renáta és Varga Ákos.

A huszonöt roll-lapon elhelyezett anyag annak a középkori társadalmi háttérnek a felvázolásával vezeti be a szemlélődőt, melybe Luther Márton színrelépése illeszkedett. Képet kapunk a reformáció tanairól, azok terjedéséről, a követők által képviselt eszmei irányvonalakról, a reformáció európai, valamint az újvilágra gyakorolt hatásáról, majd a magyar reformáció legnagyobb alakjairól és jelentősebb fordulatairól, végül a protestantizmus újabb hullámairól is megemlékezve.

Az alkalomra egyébként elkészült a Luther nyomában című kiadvány. Az ERSZK hallgatói 2016. október 27-30-án jártak Wittenbergben, Eislebenben, Erfurtban, Drezdában, a tanulmányi kirándulásról készült esszékből szerkesztették a fényképekkel illusztrált könyvecskét.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!