Közösségben Istennel és a másik emberrel

Közösségben Istennel és a másik emberrel

Share this content.

Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Galambos Ádám, fotó: Magyari Márton
Sorozatunkban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológusi, lelkészi hivatásra készülő hallgatóit szólaltatjuk meg indíttatásukról, a szolgálattal kapcsolatos elképzeléseikről, céljaikról. Varga Nárcisz negyedéves hittanár szakos hallgató már ahhoz a nemzedékhez tartozik, amelynek a tagjai az óvodától kezdve egyházi iskolába járhattak. Mesélt a győri evangélikus tanintézmény szellemiségéről, és kérdeztük pályaválasztásáról, az evangélikusságról és az egyházon belüli önkéntes szolgálatról is.

– Mondhatnánk, hogy egyenes út vezetett a teológiára, hiszen már az óvodától kezdve evangélikus intézménybe jártál.

– Szüleimnek nem adatott meg, hogy egyházi intézményben tanulhassanak, viszont szerették volna, hogy a gyermekeik egyházi oktatásban részesüljenek. Bátyámmal együtt a győri Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvodába jártunk. Nagyon sokat köszönhetünk a családias, összetartó közösségnek. Többen óvodától kezdve egészen az érettségiig egy osztályba jártunk. Megszerettük az iskola lelkületét. Jelenleg az öcsém is ott tanul.

– Mit jelent egy intézménynél az egyházi lelkület?

– Olyan értékeket kaptunk, amelyek egy állami iskolában nem biztos, hogy megvannak. Ilyen az egymásra figyelés, a másik ember megsegítése. Meghatározó, hogy a tanárok névről ismertek minket, és nemcsak az érdemjegyeink érdekelték őket, hanem hogy mi van velünk. Ezt a példát szeretném majd én is továbbadni.

– Miért jó evangélikusnak lenni?

– A közösség és annak a megtartóereje óvodáskorom óta körülvesz. Megvan annak az előnye, hogy kis egyház vagyunk, hiszen ismerjük egymást, könnyen elérünk a másikhoz. Szeretem, hogy nagyon nyitott közösség vagyunk.

– Tanulmányaid mellett számos egyházi szolgálatot is vállalsz. Az országos hittantáborok és a Szélrózsa országos ifjúsági találkozók állandó önkéntes segítője vagy. Miért fontosak számodra ezek a szolgálatok?

– Ezek által olyan platform nyílik meg előttem, ahol megismerhetek más településeken élő evangélikusokat is. A Szélrózsán valódi barátságok tudnak születni, olyanok, amelyek egy életen keresztül végigkísérhetnek valakit. A hittanversenyeken a gyermekek élvezettel számolnak be bibliai tudásukról, csapatban, közösségben gondolkodnak. Ez is nagyon jó élmény.

– A hittantanári szak mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetem történelem szakán is tanulsz. Hogyan érdemes ma történelmet tanítani?

– A történelem tanításában szerintem a legfontosabb rávezetni a diákokat arra a gondolkodásmódra, hogy képessé váljanak átfogóan és felülről nézni a dolgokat. Természetesen a részletek is fontosak, de az összefüggések ismerete tág perspektívát adhat a mindennapi életük számára is.

– Mit jelent ma a hitoktatás?

– Az utóbbi években egyre inkább a hittanórák adják az ifjúság számára a gyülekezeti élet alapját. Látnunk kell, hogy nemcsak a gyermekeket, de általuk sok családot is e foglalkozások által lehet a gyülekezet felé terelni. Ezért is fontos, hogy itt is hitelesen képviseljük az egyházunkat. Meghatározó a tanár személyisége és az, hogy miként közvetítjük a tananyagot. Nem mindegy, hogyan nyilvánulunk meg egy iskolai csoportnál. Hiszem, hogy nekünk kötelességünk felhívni a diákok figyelmét az értékekre. Ilyen az egymás felé fordulás vagy az empátia. Fontos, hogy a tananyagon túl a diákok hogylétéről is érdeklődjünk.

– A teológiai tanulmányaid alatt melyik terület vált különösen fontossá számodra?

– Az Ószövetséget nagyon szeretem, teljesen új világot ismertem meg a bibliaismereti órák által. A másik a valláspedagógia, amely az én szakom alapja.

– Melyik a különösen meghatározó bibliai igéd?

– Mária és Márta története [Lk 10,38– 42]. Mindkettejükkel tudok azonosulni. Itt Jézus azt mondja Mártának: „…sok mindenért aggódsz és nyugtalankodsz…” Mai világunkban túl sok mindenre próbálunk koncentrálni, minden „zizeg bennünk”, viszont nem biztos, hogy ezáltal marad energiánk a valóban fontosra, Istenre is koncentrálni.

A cikk az Evangélikus Élet magazin 83. évfolyam, 37–38. számában jelent meg 2018. szeptember 23-án.

Az Evangélikus Élet magazin kapható az evangélikus templomok iratterjesztésében, megrendelhető a Luther Kiadónál a kiado@lutheran.hu címen, vagy digitális formában megvásárolható és letölthető a Digitalstand oldaláról.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!