Vasárnap budavári fesztivál – beszélgetés Bence Imre lelkésszel

Vasárnap budavári fesztivál – beszélgetés Bence Imre lelkésszel

Share this content.

Budapest – Gyermekektől az idősekig mindenki megtalálhatja a kedvére való programot a vasárnapi Budavári Evangélikus Fesztiválon. Szabadtéri koncertek, igehirdetés, kézművesség és jó hangulat várja az érdeklődőket a vár kapujában. A díjmentes fesztivál ideje alatt a gyülekezet gyűjtést szervez az árvíz károsultjai számára. Szöveg: Galambos Ádám

 – A Budavári Evangélikus Fesztivál gondolata hogyan született meg?

– Immáron harmadik alkalommal kerül megrendezésre fesztiválunk. Az ötlet onnan fakadt, hogy minden évben tartottunk tanévzáró napot, mely istentiszteletből, közös ebédből és délutáni programból állt. Egyik évben finn testvéreink is részt vettek ezen a napon. Ekkor született meg a gondolat, hogy mi lenne, ha nyitnánk az utca felé és szabadtéri színpadot állítanánk fel. A gyülekezeti teremmel párhuzamosan az utcán tudjuk a programok javát tartani. Örömünkre ebben az évben is az I. kerület pályázati összeggel támogatta a fesztivál megvalósítását.

– Ezek alapján ez egyúttal evangelizáció is, hiszen rengetegen járnak a budavári templomunk előtt. A néptánctól kezdve kórusokon át szabadtéri igehirdetésig sokféle programmal várják az érdeklődőket.

– Az volt az egyik cél, hogy próbáljuk meg a vári kultúrkörnyezetben az evangélikus értékeket kicsit kivinni a közönség elé. Általában a turisták egy-egy produkcióra megállnak, de magán a fesztiválon nem úgy vesznek részt, mint amire karszalagot kell venni. Programjaink az utcán és az udvaron vannak. Koncertek és igehirdetések mellet kirakodóvásár, borkóstoló, kreatív gyermekfoglalkozás várja az érdeklődőket.

– Milyen evangéliumi üzenetre épül a fesztivál?

– Az első alkalom pünkösdhöz kapcsolódóan a Lélek ajándéka köré rendeződött. Tavalyi évben az „éljetek szeretetben” gondolat köré csoportosítottuk a fesztivál igei üzenetét. A szervezőcsapatunk azt beszélte meg, hogy mostanra is meghagyjuk ezt a mottót. Talán az a legfontosabb, hogy keresztényként megmutassuk, hogy krisztusi szeretetben hogyan éljünk. Az esti szabadtéri igehirdetés erre fókuszál, míg a programokban a közösség megélése lesz a hangsúlyos.

– A gyülekezet tagjai az előkészületekben mennyire vesznek részt?

– Van egy munkacsoportunk, akiknek az a feladata, hogy a gyülekezeten belüli rendkívüli programokat szervezze. A mostani fesztivál előkészületeiben a gyülekezet közel negyven tagja vesz részt.

– A minden korosztályt megszólító program bár díjmentes, de adományokat gyűjtenek.

– A fesztivál maga ingyenes, az udvaron lévő kirakodóvásáron pedig kedvezményes árú vásár található. Nagybörzsönyből hívtunk mézeskalácsost, az Aklan Borászat sem üzleti alapon kínálja a borait. Az iratterjesztésünk is kivonul, hogy az evangélikus kiadványokra is felhívjuk a figyelmet, míg egy beledi bőrdíszműves munkái is megtekinthetőek lesznek. A délutáni programokon komoly gyűjtést szeretnénk az árvízkárosultak számára gyűjteni, hogy segítsük bajba jutott testvéreinket. Szeretettel várunk kisgyermekes családoktól kezdve idősekig mindenkit. Többek között köztünk lesz a Fébé Kft. játszóházzal és termékeikkel, és a Johannita Lovagrend mentőautója pedig vérnyomás és vércukorszint méréssel. Igyekeztük úgy összeállítani fesztiválunkat, hogy az mindenkinek szóljon. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!