Újraszentelték a felújított szentetornyai templomot

Újraszentelték a felújított szentetornyai templomot

Share this content.

Forrás: beol.hu, szöveg: csete Ilona, fotó: Für Henrik
Szentetornya – Orosháza – A szentetornyai evangélikus templomot tavaly újították fel. A munkákra 14,8 millió forint támogatást kaptak az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságától az egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások támogatása keretében. Az önkormányzat félmillió forinttal segítette a helyi védettség alatt álló épület felújítását. A templom 1931-es megépítése óta ez volt az első rekonstrukció.

Az épület homlokzatát helyreállították, visszakapta az eredeti színeket a templom, amelyek az évtizedek alatt kifakultak. A templombelső 15 éve újult meg, azt most nem kellett renoválni.

A vasárnapi újraszentelési ünnepen tartott istentiszteleten Kondor Péter evangélikus püspök hirdetett igét. A „legyetek az igéknek cselekvői, ne csak hallgatói” gondolatkör kapcsán kiemelte, a szavak képesek elcsendesíteni vitákat, a szétszórtságban élő híveket képesek összekovácsolni nemzedékről nemzedékre. Az istentisztelet ünnepi közgyűléssé alakult. Orbán Viktor köszöntő levelét is felolvasták, a hívek közül pedig a 96 éves Szabó Józsefnét külön köszöntötték, hiszen ő ott volt a templomépítést követő felszenteléskor is.

Koszorús Oszkár nyugalmazott felügyelő, helytörténész, díszpolgár beszélt a templom és a gyülekezet történetéről. Felvázolta a kezdeteket, amikor 1902-ben megkezdték a parókia építését, majd gyűjtöttek a templomra. 1907-től Csermék Elemér gyülekezeti lelkész közbejárásával felgyorsul ez a folyamat. 1928-ban végre elkezdődött a templomépítés, 1931 októberében pedig felszentelték a falu egyetlen közterén, a piactér sarkán a pusztaszentornyaiak evangélikus templomát.

A helytörténész személyes kötődéséről is mesélt: édesapja ugyanis 80 éve érkezett (1938-ban) Szentornyára, itt szolgált lelkészként, a család itt élt 14 éven át. Nyolcvannyolc év után ismét a templom korabeli szépségében gyönyörködhetünk – tette hozzá Koszorús Oszkár.

A program keretében volt zenés szolgálat az alsózsolcai metodista zenekar jóvoltából, majd megkoszorúzták a gyülekezeti ház falán található emléktáblát.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!