Vasárnap kezdődik az idei házasság hete – Sajtótájékoztatót tartottak

Vasárnap kezdődik az idei házasság hete – Sajtótájékoztatót tartottak

Share this content.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna
Budapest – Hazánkban tizedik alkalommal rendezik meg a házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. A február 12-én kezdődő és február 19-ig tartó programsorozat szervezői országszerte és a határon túl, több mint 250 előadással, kulturális programmal irányítják rá a figyelmet a házasság, a család fontosságára.

Húsz éve Angliából indult el a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja ráirányítani a figyelmet. A házasság hetét – amelyhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott, kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt – mára 4 kontinens 21 országában ünneplik. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével. A szervezőbizottság koordinálta központi programok fővédnöke 2013 óta Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

Herjeczki Kornél, az esemény országos koordinátora, a Harmat Kiadó igazgatója beszédében kiemelete, hogy a 10. jubileumi év központi programjaiban nagyobb figyelmet fordítanak a fiatalabb generációra. Emellett idén először ingyenes online párkapcsolati tréninget is szerveznek, amelyre a rendezvény honlapján lehet majd jelentkezni. Gary Chapman párterapeuta is Magyarországra érkezik majd, akinek Az öt szeretetnyelv című koncepciója világszerte híres. Az igazgató beszéde végén pedig több őszinte nevetést kívánt a párkapcsolatokban, a családokban, mert ahol nevetés van, működik a megbocsátás, kevesebb a stressz, működik a munka és gyermekek születnek, akik a jövő zálogai.

A sajtótájékoztatón Komlósi Piroska pszichológus, a Károli Gáspár Református Egyetem docense arról vallott, hogy miért fontos egy héten át a középpontba állítani a házasságot. Elmondta, hogy a házasságkötés egyik lényeges mozgatórugója az a vágy, hogy egy társ mellett kiteljesedhessen az életünk, hogy egy szövetségessel együtt a dolgok értelmet és célt kapjanak, hogy a másikban megkapjunk valamit, ami belőlünk hiányzik, amivel kiegészülést nyerhet az életünk. Az oldalborda keresése működik ugyan az emberekben, a házasságot mégsem könnyű tartósan jól működtetni - magyarázta Komlósi Piroska, aki utalt arra, hogy a szociológiai vizsgálatok alapján Magyarország házasságpártinak tűnik, és az élettársi kapcsolatok nagy része is házasságban végződik. De sajnos hozzá kell tenni, hogy a magyarországi válási statisztika az európai középmezőnyben helyezkedik el. A családalapítási életkor kitolódott és a házasságkötések száma is csökkenő tendenciát mutat, ami összefügg az elhúzódó felnőtté válással,a tanulmányokkal, a munkahelyek megtalálásával és a nők munkavállalásával. Komlósi Piroska hangsúlyt helyezett beszédében a párkapcsolati kultúra fejlesztésére, a nagyobb önismeretre és a tudatosságra a problémák jelentkezésekor. Fontos, hogy a párok személyes, egymásra figyelő beszélgetéseket folytassanak egymással, mert ez tartja össze az embereket. Ez jelenti a társunkhoz való kapcsolódást, a társunk megértését és azt, hogy átéljük: a társunk együtt érez velünk. A napi vitamin mellett a napi beszélgetés a lelki egészség és a boldogság alapfeltétele. Ebben a házastársaknak kell példát mutatniuk a gyerekeknek. A házasságot gondozni, ápolni kell, hogy együtt tudjunk növekedni szeretetben a párunkkal.

Bíró László katolikus püspök gondolatait külföldi tartózkodása miatt Radnai Jenő, a Magyar Katolikus Családegyesület alelnöke olvasta fel. A házaspárok egész életükben „hajtanak” és többet akarnak birtokolni. Az élvezetek addig jelentenek örömet, míg tartanak, utána fáradt kiábrándulás következik. Az újdonságból csömör lesz. „Az öröm nem a többet birtoklásból és a rövid ideig tartó élvezetekből fakad, hanem az ideiglenességgel szemben az állandóságból és a stabilitásból, az emberi találkozásokból és kapcsoaltokból” - idézte Ferenc pápát. Egymás kiteljesítése igen fontos, a Veled kiteljesedve mottó rendkívül hangsúlyos. A házastárs felé forduló igaz szeretetben Isten titkának is részesei lehetünk. Az egy testté válás akkor valósulhat meg teljesen, ha egymással párbeszédet folytatunk, és így kölcsönösen kiteljesedhetünk. A párbeszéd a tisztelet jele, mert arra késztet, hogy figyeljünk a másikra, és észrevegyük a másik legkedvezőbb vonásait. Segít a párbeszéd a különbségek ellenére is megosztani a másikkal a közös értékeket, segít felülkerekedni a másiktól való elszigetelődéstől. Minden igaz találkozás a másik meghallgatásában rejlik.

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke arról beszélt, hogy a házasság kötődés, elköteleződés, egyfajta „kötelékrepülés”, oda kell figyelni, vigyázni kell benne a másikra, mert ha nem figyelünk a másikra, abból könnyen „zuhanás, tragédia lehet”. Kitért arra, hogy az elköteleződés szó manapság nem cseng jól, egyre később, egyre nehezebben szánják rá magukat a fiatalok, akik nehezebben köteleződnek el, félnek a jövőtől, a kockázattól. A legnagyobb kockázatot Isten hozta, amikor az embert megteremtette, meg is bánta később, de aztán ez helyreállt az özönvíz után. A teremtésről szóló bibliai szakasz azt mondja, hogy akkor tudunk elköteleződni, ha el tudjuk engedni azoknak a kezét, akiktől az életet kaptuk. Így tudjuk mással is megosztani az életünket, és így tudunk a jövő építőivé válni. A másiknak bizalmat kell szavazni, mert ha ez hiányzik, akkor az elszánás sem tud megszületni. Minden pozitív elköteleződés mellett a házasság veszélyes üzem és szükség van karbantartásra - mondta, majd felhívta a figyelmet a Bálint-napi Deák téri evangélikus templomba szervezett áldásosztásra. 

Utána a házasság hete arcai Madarász Isti filmrendező és Kerekes Monika tanár, szerkesztő vették át a szót. Elmesélték megismerkedésük történetét és azt, hogy miért épp a „Veled kiteljesedve” mottót választották. Az evangelikus.hu velük készült interjúját itt nézhetik meg.

A házasság hete központi programjai református istentisztelettel kezdődnek vasárnap a debreceni református nagytemplomban, a hetet lezáró szentmisét pedig a budapesti belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templomban tartják.

Csatolt állományok: Programajanlo_hazassag_hete_2017.docx -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!