Vasárnapi ige: Alázat és hit

Vasárnapi ige: Alázat és hit

Share this content.

Szöveg: Csorba János, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2020-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük a Napi ige – lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Nyomorúságomban az Úrhoz kiáltottam, és ő meghallgatott engem.” (Jón 2,3a)
„Akkor jött egy zsinagógai elöljáró, név szerint Jairus, aki meglátva őt, lába elé borult, és esedezve kérte: A kislányom halálán van, jöjj, tedd rá a kezed, hogy meggyógyuljon, és életben maradjon. Jézus ekkor elindult vele.” (Mk 5,22–24a)

Alázat és hit. Két olyan fogalom van ma előttünk az evangélium soraiban, amelyek egyre inkább kiveszőben vannak világunkban. Az alázat mindenképp, hiszen a leborulás, a másik hatalmának, nagyságának elismerése, – urambocsá! – a tisztelet megadása eltűnőben van. Helyét pedig egyre inkább átvette az ember önistenítése, aki elhitette magával, hogy mindent megoldhat, és mindig a másik fölé kell kerekednie, mert különben alkalmatlanságáról tesz bizonyságot. A helyzet azonban az, hogy akár tudomást veszünk róla, akár nem, ettől még ugyanolyan kiszolgáltatottak vagyunk és maradunk. Hiszen életünk rövid távú kérdéseiben még csak-csak elérhetünk eredményeket, de az alapokat megrengető kérdésekben valójában nem tudunk semmit sem tenni.

Illetve mégis, és itt, az alázat gyakorlásában kel életre az a hit, amely nem önmagunkba vetve keresi a megoldást, hanem leborul annak a lábai előtt, aki még a halál árnyékában is az élet forrása. Mert ahogyan Jairus hívásának eleget téve Jézus elindul segíteni rajtuk, úgy teszi meg felénk ma is az első lépéseket. Az embernek pedig, ha le tud mondani tévesen gondolt mindenhatóságáról, és Jézus lábai előtt leborulva az ő kezébe helyezi életét, része lehet abban a megnyugvásban, gyógyulásban, amit sehol máshol és senki másban nem találhat meg.
*
Mennyei Atyánk! Hála, hogy te elküldted a világba Fiadat, akit az élet forrásává tettél a számunkra. Mi sokféle forrásnál keressük életünk kérdéseinek megoldásait, azonban gyakran csalódnunk kell mindabban és mindazokban, amikbe és akikbe hitünket vetjük. Urunk, te hívd életre és tápláld bennünk a benned való hitet, mert egyedül az tarthat meg ebben az életben, és adhat gyógyulást a számunkra. Ámen.

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
A Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!