Vasárnapi ige: Az Úr óvó szeretetében

Vasárnapi ige: Az Úr óvó szeretetében

Share this content.

Szöveg: Rosta Izabella, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2020-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük a Napi ige – lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Óvta [népét], mint a szeme fényét…” (5Móz 32,10b)
„Ne félj, te kicsiny nyáj, mert úgy tetszett a ti Atyátoknak, hogy nektek adja az országot!” (Lk 12,32)

A magyar nyelvben megannyi gyönyörű szókép és kifejezés van, amelyeket csak ritkán lehet más nyelveken is hasonlóan erős jelentéstöltettel visszaadni. Ilyen ez a Mózes énekéből kiragadott mondat is.

Sokunknak magától értetődő az, hogy látunk, hallunk, érzünk, és még folytathatnám. Azonban amikor valami elromlik, akkor rögtön észrevesszük, hogy mennyire megnehezedik az élet. Ha valami közel repül a szemünkhöz, egyszerre pislogunk, ezzel is védelmezve a látásunkat. Mózes ebben az énekben az Atya hűségét és szeretetét magasztalja. Hiszen az Atya lát minket, de nemcsak lát, hanem szeret és védelmez is, számon tart, úgy, ahogy az ember az egyik legtermészetesebb dolgot, a szeme fényét.

Olyan keveseknek vagyunk mi a szemük fénye; talán halljuk a szüleinktől, nagyszüleinktől, de rajtuk kívül kevesen tartanak minket ilyen nagy becsben. Azonban mi is látjuk-e az Atyát? Érezzük-e azt a szeretet, amellyel ő mint szeme fényét szeret minket?

Forduljunk ma is a felé az Úr felé, akinek mindennél drágábbak vagyunk, akinek szeme fénye vagyunk, hiszen Fia által nekünk adta az ő országát!
*
Istenünk, köszönjük neked a szeretetet, amellyel naponta felénk fordulsz. A te óvó kezedben biztonságban lehetünk. Áldunk téged, mindenható Atyánk, az örök élet ajándékáért. Ámen.

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
A Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!