Vasárnapi ige: Birtokolni vagy létezni?

Vasárnapi ige: Birtokolni vagy létezni?

Share this content.

Szöveg: László Virgil, kép: Aknay János: Salzburgban megjelent az angyal (1996; akril, papír; méret: 25x25x25 cm), sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2021-ben minden héten honlapunkon is közzétesszük az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Tiszta szívből, önként adakoztak az Úrnak.” (1Krón 29,9a)

A jókedvű adakozót szereti Isten.” (2Kor 9,7)

A neves pszichológus, Erich Fromm egyik fő műve a Birtokolni vagy létezni? A birtoklás és a létezés két alapvető létmód: az egyik a birtokba venni akarás és a birtoklás viszonyulása, a másik pedig a birtoklás ellentéte, s egyúttal a látszat ellentéte, mivel ez az adott személy igazi valósága.

Ábrahámot arra hívja el Isten, hogy hagyja el családját, birtokát, hazáját, és egyedül az Úrra hagyatkozva induljon el az ismeretlenbe. Mózes a biztos húsosfazekak elhagyására buzdít, hogy a nép vonuljon ki a pusztába, ami a szabad, minden birtoklástól tehermentesített élet jelképe. Egyedül ezen keresztül lehet eljutni az ígéret földjére.

Az adakozás lényegében az önmegtagadás gyakorlásának a lehetősége, mégpedig a lehető legpozitívabb értelemben. A birtoklási létmódba belemerevedett énünk felszabadulása a hiteles, Istentől nekünk szánt létmódra. Jézus arra int, hogy nem szolgálhatunk egyszerre Istennek és a Mammonnak. A tiszta szívből, önként való adakozás, illetve a jókedvvel való adakozás ugyanazt jelenti: nem úgy, mint akinek a fogát húzzák, hanem az adakozás aktusában felszabadultan cselekedve helyeződik életünk a dolgok uralma alól annak a kezébe, aki nemhogy minden dologi ragaszkodástól mentes, de az adakozásban tiszta szívből és önként odáig ment, hogy önmagát adta értünk.
*
„Én Uram, én Istenem, vedd el tőlem mindenem, ami gátol feléd! Én Uram, én Istenem, add meg nekem mindenem, ami segít feléd!” (Flüei Szent Miklós)

A 2021-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
Az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kiadvanyok/konyvek/lelkiseg/oromuzenet-detail
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!