Vasárnapi ige: Biztos, mint a feltámadás!

Vasárnapi ige: Biztos, mint a feltámadás!

Share this content.

Szöveg: Verasztó János, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2020-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük a Napi ige – lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Bár még sötétség borítja a földet, sűrű homály a nemzeteket, de fölötted ott ragyog az Úr, dicsősége meglátszik rajtad.” (Ézs 60,2)
„A hét első napján, korán reggel, napkeltekor elmentek [a magdalai Mária és Mária, Jakab anyja, valamint Salómé] a sírbolthoz, és így beszélgettek egymás között: Ki hengeríti el nekünk a követ a sírbolt bejáratáról? Amint felnéztek, látták, hogy a kő el van hengerítve…”
(Mk 16,2–4)

Kedves a gesztus, rokonszenves az igyekezet, és irigylésre méltó az a buzgalom, amely jellemzi ezt a három asszonyt. A vallási előírásokat szigorúan betartva megvárják a szombat elmúltát, és csak utána indulnak Jézus sírjához, tulajdonképpen magához Jézushoz. Meggyőződésük és hitük szerint a halott Jézushoz. Ha jól belegondolunk, ki máshoz is mentek volna? Teljesen természetes, amit tesznek, amikor szeretett Jézusukkal szemben teljesíteni akarják utolsó kötelezettségüket. Megkenni a testét.

Csak egy baj van: ott van az a nehéz kő. És az a nehéz kő bizonyos értelemben ma is ott van. Persze nem Jeruzsálemben, hanem minden ember gondolkodásának határt szabva valahol bennünk, és akadályoz minket. Lehetnek szárnyaló álmaink, évtizedeket előre látó vízióink, attól a tény tény marad. Aki meghalt, az meghalt. Amit tehetünk, hogy az asszonyokkal együtt engedünk az évezredes erkölcsi parancsnak, és megadjuk a végtisztességet. A halál ténye és valósága egész életünkben mázsás súlyként nehezedik ránk, és egyszer bennünket is agyonnyom majd. Botorság lenne ezzel nem számolni. De hasonló balgaság lenne egy másik ténnyel nem számolni. Azzal, hogy a kő el van hengerítve. Azzal, hogy a sír üres. Ha felnézünk, módosítanunk kell rezignált kijelentésünket: biztos, mint a halál. Nem! Biztos, mint a feltámadás!
*
Szerető Istenünk! Hihetetlen csoda, hogy te erősebb vagy a halálnál. Köszönjük, hogy ezt azzal bizonyítottad be, hogy Jézust nem hagytad a holtak között. Egészen más perspektívát jelent ez nekünk.
Köszönjük, hogy – noha a halál révén, de – teljes bizonyossággal reménykedhetünk abban, hogy minket is életre keltesz. Köszönjük, hogy az élet győzött a halál felett. Segíts, hogy ebben éljünk! Ámen.

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
A Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!