Vasárnapi ige: Élünk-e az igazi ajándékkal?

Vasárnapi ige: Élünk-e az igazi ajándékkal?

Share this content.

Szöveg: Kovács Áron, fotó: Jules Bss / Unsplash, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2020-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük a Napi ige – lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

„Az Úr… eljön, hogy ítélkezzék a földön. Igazságosan ítéli a világot, pártatlanul a népeket.” (Zsolt 98,9)

„Isten országának ezt az evangéliumát pedig hirdetik majd az egész világon, bizonyságul minden népnek; és akkor jön el a vég.”(Mt 24,14)

Rosszul hangzik ez a szó: ítélet. Valahogy mintha sejtetné a büntetés közeledtét, pedig ez csak egy képzettársítás. Az ember érzi, hogy van valami a fülünk mögött. Jól láthatóan, vagy csak nagyon rejtve, de életünknek vannak sötét foltjai. Ha az isteni ítélet szóba kerül, ezek miatt könnyen összerezzenünk. Első hallásra az sem feltétlenül nyugtatja meg az embert, hogy az Úr „igazságosan ítél”, hiszen jól tudjuk, az életünket beárnyékoló tetteinknek az igazságos ítélkezés alapján is következményei vannak. Amikor azt olvassuk: „Az Úr… eljön, hogy ítélkezzék a földön”, akkor valóban félnünk kell?

Luther Márton fontos felismerése, hogy az ember egyszerre igaz és bűnös. Azt érezzük, hogy bűnösök vagyunk, de hogy igazak is lennénk, az már nem annyira egyértelmű. Az Úr különleges módon szolgáltat igazságot. Jézus bűneink büntetését magára veszi, és ő, a bűntelen, meghal a kereszten értünk, bűnösökért. Helyettünk szenved, így lehetünk mi megigazultak és szabadok. A kérdés az, hogy élünk-e ezzel az ajándékkal.

Isten igazságosan ítél – ez nem félelmet kell, hogy ébresszen bennünk, hanem épp ellenkezőleg: örömöt és hálát. A legnagyobb biztonságban vagyunk. Tudhatjuk, Isten igazságossága a krisztusi szeretetben teljesedik ki.
*
„Szent vagy, Urunk, és nagy a te irgalmad! Elítéled a bűnt, de megmented a bűnösöket szeretett Fiad élete árán, és megörvendezteted jóságoddal minden teremtményedet. Ételt és italt adsz az embereknek, hogy életük legyen, és boldogan adjanak hálát teneked. Nekünk pedig lelki ételt és italt és örök életet is adtál a te szolgád, Jézus Krisztus által.” Ámen.

 

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
A Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail(külső hivatkozás)
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato(külső hivatkozás)
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu(link sends e-mail)

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!