Vasárnapi ige: A fénysugarat adó Istenről

Vasárnapi ige: A fénysugarat adó Istenről

Share this content.

Szöveg: Baranyayné Rohn Erzsébet, kép: Hager Ritta: Folyamat (2009–2010; plasztikus felvetésű gobelin, gyapjú, len; 117×195 cm), sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2020-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük a Napi ige – lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

[Az Úr] az én Istenem fénysugarat küld nekem a sötétbe.” (Zsolt 18,29)

Jézus megkérdezte tőle: Mit akarsz, mit tegyek veled? A vak ezt mondta: Mester, hogy újra lássak. Jézus pedig így szólt hozzá: Menj el, a te hited megtartott téged. És azonnal visszanyerte látását, és követte őt az úton.” (Mk 10,51–52)

Homály és sötétség. A kilátástalanság és reménytelenség állapotának jelei. Talán ezért is tekintettek a rabbinista hagyományban a vakokra is úgy, mint akik már életükben halottak. És talán ezért bénulunk meg mi is, s érezzük úgy, amikor életutunkon ránk borul a homály és a sötétség, hogy vége, és nincs tovább. Nem látunk semmit, nem tudjuk, merre, nem tudjuk, hogyan menjünk tovább.

A mai zsoltárvers egy győztes ember bizonyságtétele a fénysugarat adó Istenről. Dávid király győzelmi éneket énekel az Úrnak, mert megszabadította ellenségeitől. Ezzel szemben Bartimeus nem ismeri még a szabadulást. Törékeny reménységét önti szavakba, amikor Jézus kérdésére válaszol: „Uram, hogy újra lássak.”

Dávid győzelmi éneke csodálatos, Bartimeus kiáltása viszont irigylésre méltó. Nem engedi, hogy bármi elszakítsa őt Jézustól. Nem számít sem a sokaság, sem a körülmények, csak Jézus könyörülő irgalma. Kiált, mert ő vakon is többet lát. Látja, hogy Jézusban Isten irgalma árad a világra. És ezzel mer merészen és bátran számolni. Látszólag még a vesztesek oldalán van, de valójában már ő is győztes, mert ki tudta mondani: „Uram, hogy lássak.” Jézus igazolja ezt a hitet, ezt mondja: „Menj el, a hited megtartott téged.” Ő azonban nem megy el, Jézussal marad, mert még többet akar látni.
*
„Mélységeknek mélységéből kiáltok hozzád, halld meg, Uram, hangomat!
Sötétségből vágyódom a világosságra, halld meg, Uram, hangomat!
Sivárságban élő vizet keres a lelkem, halld meg, Uram, hangomat!
Ajándékul új éneket írj a szívembe, halld meg, Uram, hangomat!”
(Zarándokének 45)

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
A Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!