Vasárnapi ige: Hogy lehet, hogy az ember fontos Isten számára?

Vasárnapi ige: Hogy lehet, hogy az ember fontos Isten számára?

Share this content.

Szöveg: Réz-Nagy Zoltán, kép: A Torcello Basilica mozaikja, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2020-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük a Napi ige – lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Micsoda a halandó – mondom –, hogy törődsz vele, és az emberfia, hogy gondod van rá?” (Zsolt 8,5)

Mert az ő alkotása vagyunk, akiket Krisztus Jézusban jó cselekedetekre teremtett, amelyeket előre elkészített Isten, hogy azok szerint éljünk.” (Ef 2,10)

A zsoltár egészében arra az Istenre irányítja a figyelmet, aki szinte felfoghatatlan módon magasztalja fel az embert. Az ember alulértékelése – bűnösségének és ebből adódó értéktelenségének a hangsúlyozása, hogy így jobban kihangsúlyozható legyen a kegyelem – igen messze áll ettől a zsoltártól, amely az angyaloknál alig alacsonyabb státuszt jelöl ki a számára. A teremtett világ ismerete az akkori időben igencsak gyerekcipőben járt, méreteiről meglehetősen gyermeteg elképzelések éltek. A hold és a csillagok látványa – bármennyire is csekély volt az ismeretük az égitestekről – készteti arra a zsoltárost, hogy megkérdezze: hogy lehet, hogy ez a porszem, az ember fontos Isten számára? Az egykori Szovjetunióban járva megtapasztaltam, hogy az egyén nem számít, hogyha bajba kerül, semmilyen intézményes segítségben sem bízhat, legfeljebb a korrupcióban (ha van annyi pénze, hogy lefizesse az ügyintézőket). Ez a zsoltár Istenről úgy tesz tanúságot, hogy elmondja, milyen hihetetlen az, ahogy a Teremtő mandátumot, megbízatást ad az embernek, hogy minden más földi teremtmény feletti uralmat gyakorolja.

A teremtettségünknek ebből a valóságából kiindulva gondolja tovább a dolgot Pál apostol, amikor arra keresi a választ, hogy mi az emberi élet célja. Erre azt a választ adja, hogy életünk célja nem más, mint a jó cselekedetek megtétele. Vajon ezekről a jó cselekedetekről állítja, hogy Isten előre elkészítette, hogy azok szerint éljünk? Az arra való képességről van itt inkább szó.
*
Naggyá teremtett téged az Úr, és őrzővé tett. Más élőlények fölé rendelt, hogy te legyél védelmezőjük és jó gazdájuk, hogy áldás légy számukra, és így légy az Úr által áldott.

 

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
A Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!