Vasárnapi ige: Hogyan szerettél?

Vasárnapi ige: Hogyan szerettél?

Share this content.

Szöveg: Pongráczné Győri Boglárka, kép: Michelangelo Buonarroti: Ádám teremtése (A Sixtus-kápolna mennyezetfreskójának részlete) , sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2020-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük a Napi ige – lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Aki pedig könyörül a szegényen, az dicsőíti [Alkotóját].” (Péld 14,31)

Jézus mondja: Valahányszor megtettétek ezeket akár csak eggyel is az én legkisebb testvéreim közül, velem tettétek meg.” (Mt 25,40b)

Jézus példázata nagyon láttató. Kecske vagy juh? Juh vagy kecske? Ahogy a pásztor különválasztja őket, úgy választ bennünket is külön a mindenható Isten Fia, Jézus Krisztus. A kérdés az, én melyik oldalon állok, hova kerülök. A jó oldalra vagy a rosszra? Az örök üdvösség vagy az örök kárhozat vár rám?

Őszinte szívvel tör fel belőlem a sóhaj: remélem, az előbbi, bár ebben nem lehetek egészen biztos. Számolgatom magamban, hogy melyik nap kinek nyújtottam segítő kezet, mikor voltam embertársam „megmentője”. És amikor már biztos vagyok a dolgomban, miszerint mennyi sok emberrel tettem jót, hamar rá kell jöjjek, ezt nem kilóra méri az Isten. Nála ez nem így működik. Tudja és látja, hogy mi van a szívemben, így sosem érhetek célt. Törekedni persze kell, hogy az önzetlen szeretet sugározzon életemből, hogy lássa a világ: ahogyan én szeretek, úgy szeret a mennyei Atya is. Mindez azonban feladatnak jó, de az üdvösség szempontjából nem elégséges.

Életem végén Isten nem azt fogja kérdezni: hányszor segítettél, hanem azt, hogyan szerettél. Ez az igazi kérdés! Nem a mennyiség, a minőség. Vessük hát le magunkról a képmutatás kecskeszőr ruháját, és lépjünk isteni, önfeláldozó szeretettel az emberek felé. Hogy meglássa a világ, ki küldött el minket, és hogy kinek tartozunk számadással.
*
Uram! Te látod igazán, hogy sokszor mennyire vak vagyok. Nem látom meg az égbekiáltó segélykéréseket, hanem csak a saját önös dolgaimmal vagyok elfoglalva. Adj erőt, hogy meglássam a körülöttem élők nyomorát. Küldj oda, ahol segítséggé válhatok. De ne hagyd, hogy elbizakodjak és gőgössé váljak. Tartsd tekintetemet a te kereszteden. Így tudni fogom, merre kell mennem. Ámen.

 

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
A Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!