Vasárnapi ige: Kérdőjeleink

Vasárnapi ige: Kérdőjeleink

Share this content.

Szöveg: Bence Győző, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2020-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük a Napi ige – lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Tedd meg, amire módot találsz, mert veled lesz az Isten.” (1Sám 10,7)
Az Úr megadja majd neked, hogy mindent megérts.” (2Tim 2,7

Rengeteg kérdőjel van az életünkben. Akár naponta feltehetjük a kérdést, hogy ez vagy az miért történt meg velünk. Ha pedig mélyebbre megyünk, és az életünk működését kezdjük el szemlélni, ha arra figyelünk, hogy az Isten miként és miért működik a világban, ha azt kezdjük el kutatni, hogy honnan jön az életünk, és merre tart, akkor olyan kérdésekbe ütközünk, amelyekre talán még a Szentírás szavai, Isten igéje sem ad nekünk olyan választ, amelyre azt mondhatnánk, hogy most már mindent értek.

Homályos a látásunk, töredékes az ismeretünk, ami az Isten dolgait illeti. De ez nem csoda, hiszen az ember számára hogyan lehetne megismerhető az Isten nagysága, amikor az az emberi tapasztaláson kívül helyezkedik el? Ahogy a nagybátyámtól hallottam, ez olyan, mint amikor a kétdimenziós lények rátalálnak egy hatalmas sziklatömbre. Körbe tudják járni, meg tudják mérni a hosszát és a szélességét, de a magasságát fel sem foghatják, hiszen az kívül van minden ismeretükön. Így jön a mi Urunk is a világba, bár Jézus Krisztus által megismertette velünk a szeretetét és a kegyelmét. Azt körbe tudjuk járni, de megérteni most még nem tudjuk. De a Timóteusnak szóló ígéret minket is biztat, hogy nekünk is megadja az Úr, hogy mindent megértsünk majd ott, akkor, amikor eljön az ő országa.
*
Uram, sok minden rejtve van előttünk, de ez így van jól. Tudjuk, hogy ezek súlyát el sem bírhatnánk, tudjuk, hogy éppen ez a különbség közted és az ember között, hogy a te hatalmadban álló dolgok el vannak rejtve előlünk. Ez gyakran kérdéseket szül bennünk, gyakran elbizonytalanít minket, de kérlek, erősítsd meg hitünket, hogy benned még jobban bízzunk, és a rejtett dolgoktól ne féljünk. Ámen.

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
A Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail(külső hivatkozás)
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato(külső hivatkozás)
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu(link sends e-mail)

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!