Vasárnapi ige: A keskeny úton járni

Vasárnapi ige: A keskeny úton járni

Share this content.

Szöveg: Németh Zoltán, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2020-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük a Napi ige – lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Jaj azoknak, akik házat házhoz ragasztanak, és mezőt mező mellé szereznek, míg hely sem marad másnak, és csak ti laktok ebben az országban!” (Ézs 5,8)
„Hiszen egy Lélek által mi is mindnyájan egy testté kereszteltettünk, akár zsidók, akár görögök, akár rabszolgák, akár szabadok, és mindnyájan egy Lélekkel itattattunk meg.” (1Kor 12,13)

Évek óta érzem, hogy nehéz egy csak a saját érdekeinket szem előtt tartó magatartást keresztyéninek nevezni. A biblia Istenét olyan Istennek látom, aki az övéinek védelmét nem külső és belső ellenségekkel folytatott harcok győztes megvívásával biztosítja, hanem az övéinek hozzá, Istenhez fűződő hűségében, mai kifejezéssel élve identitásában, még vesztes küzdelmek közepette is. Mintha egyéni és közösségi történeteink is arról szólnának, hogy ha szívünkben ragaszkodunk hozzá, akkor megmaradunk minden körülmények között és üldöztetések ellenére, ha viszont elfordulunk tőle, akkor semmiféle védelmi intézkedések nem mentenek meg minket, sőt: a saját magunk védelmére hozott intézkedések okozzák hosszú távon a vesztünket, mert óhatatlanul társadalmi igazságtalansághoz – kivételezettek előnyös helyzetbe kerüléséhez és a nemkívánatosak ellehetetlenítéséhez – vezetnek.

Nemzet, hagyomány, család. A keresztyénség, pontosabban maga Jézus Krisztus nem a szolgálatukban, hanem felette áll ezeknek, kihívást jelent a számukra, inspirációt és egyben ítéletet is mond felettük. Annak érdekében, hogy megmaradjanak a valóban krisztusi értékek, mint az elesettekről való gondoskodás, az ellenséggel való megbékélés, a másikhoz való előítélet-mentes viszonyulás, valamint az erőszak nélküli megoldások lehetőségének keresése.
*

Uram, kérlek, segíts, hogy ne tévesszen meg a félelmet keltő, gyűlöletet szító, érdekekre építő lélek. Könnyen csapdába kerülök, hiszen félek, hajlamos vagyok a gyűlöletre magam is, és nekem is vannak érdekeim. Segíts a nehezebb, a keskenyebb, a te Lelked által vezetett úton járnom. Ámen.

 

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
A Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail(külső hivatkozás)
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato(külső hivatkozás)
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu(link sends e-mail)

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!