Vasárnapi ige: Kiléphetünk a tehetetlen düh szorongatásából

Vasárnapi ige: Kiléphetünk a tehetetlen düh szorongatásából

Share this content.

Szöveg: Karl Jánosné Csepregi Erzsébet, fotó: Zac Durant / Unsplash, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2020-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük a Napi ige – lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

„Ne gyűlöld szívedben embertársadat! Fedd meg bátran honfitársadat, hogy ne légy részes a vétkében.” (3Móz 19,17)

„Szeressétek ellenségeiteket, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket, hogy így mennyei Atyátoknak fiai legyetek…” (Mt 5,44–45)

Nem vagyok gyűlölködő típus. Egyszer éltem át életemben, hogy nagyon felháborított valakinek az álnoksága, szemenszedett hazugságai, rosszindulata, ártó tettei. A felháborodástól lebénultam, belém fagyott a szó, inkább átmentem az utcán a túlsó oldalra, hogy ne is lássam, ne találkozzunk. S bár nem szoktam mások ellen lelkemben haragot táplálni, naponta többször el kellett mondanom hangosan: gyűlölöm, utálom. Eszköztelennek éreztem magam vele szemben, és ez tehetetlenné tett.

Mózes arra hív, hogy a rajtunk eluralkodó tehetetlenség, a minket gúzsba kötő harag, megvetés, gyűlölet helyett szembesítsük a másikat azzal, amit tesz, ami fertőzi őt is, és az egész közösségnek ártalmára van. Ehhez Urunktól kérjünk erőt és bölcsességet. Ha eredménytelen is próbálkozásunk, szembesítő szavaink által kiléphetünk a tehetetlen düh szorongatásából. Bár lehet, hogy így „ellenfelünk” számára még inkább a gyűlölet tárgya leszünk, de nem érezzük azt, hogy ez a szerencsétlen helyzet megnyomorít, felőröl. Képesek leszünk felszabadulni józan mérlegelésre, kívül kerülünk a fojtó érzéseken.

Jézus tanácsára, biztatására még a másikért való imádság útján is elindulhatunk. Ha a nekünk ártó személyek számára áldást kérünk, lelkünkben igaz, mély, valódi felszabadulást élhetünk át.
*
Urunk, nehéz egymást szeretni, nehéz megbocsátani, amit mások ellenünk vagy mások ellen elkövetnek. Nehéz a sérelmek, sértések, megbántódások gubancaiból kikeverednünk. Urunk, segíts nekünk, hogy tudjuk egymásban az esendő, rád szoruló embert meglátni, és ne bíráljuk, megvessük, hanem segítsük egymást. Ha másra nincs lehetőségünk, legalább imádságainkkal álljunk egymás mellett. Könyörülj rajtunk, Urunk!

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
A Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!