Vasárnapi ige: A köszönetmondás boldogsága

Vasárnapi ige: A köszönetmondás boldogsága

Share this content.

Szöveg: Hajduch-Szmola Patrik, kép: Borsos Miklós: A gyógyító (1982), sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2020-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük a Napi ige – lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Hálát adok neked, [Uram,] hogy meghallgattál és megszabadítottál.” (Zsolt 118,21)

Jézus így szólt az asszonyhoz: Leányom, a hited megtartott téged: menj el békességgel, és bajodtól megszabadulva légy egészséges!” (Mk 5,34)

A gyermekek nevelésében nagyon fontos pillanat az, amikor megtanítjuk őket megköszönni valamit. Mi magunk is megtanultunk egyszer megköszönni dolgokat, és talán mindannyiunk őriz olyan emléket, amikor elfelejtettünk valamit megköszönni. Nem egyszerűen udvariasságra neveljük az utódainkat, ennél itt sokkal többről van szó. Hálára, megbecsülésre tanítjuk őket, ahogyan bennünket is arra tanítottak.

Boldog az az ember, aki meg tud köszönni bármit is. És talán még boldogabb az az ember, aki a szenvedések között is tud hálás lenni.

Miből fakad ez a köszönet? Keresztény hitünk egyik különleges vonatkozása az, hogy sokszor nem utólag köszönünk meg dolgokat, hanem előre is. Ez abból a hitből származik, hogy Isten lát engem, tudja, hogy min megyek keresztül, és hiszek abban, hogy neki van hatalma a szenvedésem felett is, ahogyan erről a Szentírásban olyan sok helyen olvasunk. Éppen ezért, ha valaki szenvedése órájában ezeket az igéket olvassa, bízhat abban, hogy Isten előkészíti számára is a szabadulás útját. Nem kell megvárnia a veszedelem elmúlását, a betegségből való teljes felépülést ahhoz, hogy hála töltse el a szívét.

Ha valaki a szenvedésében is hálás tud lenni, meg tud köszönni bármit, amire rácsodálkozik, az az ember Isten szeretetében tudhatja magát.
*
Uram! Arra tanítottak engem, hogy megköszönjek mindent, amit kapok. Sokszor megköszönöm az életemet is, és azt is, hogy te a saját életedet adtad értem. Mégis kevésnek érzem a szavakat a hálám kifejezésére, mert engem is megszabadítottál, engem is gyógyítottál, nekem is örök életet adtál. Olyan nagy ajándékok ezek, amelyeket csak az életem teljes odaadásával tudok megköszönni neked. Ámen.

 

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
A Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!