Vasárnapi ige: Krisztusra kell fókuszálni!

Vasárnapi ige: Krisztusra kell fókuszálni!

Share this content.

Szöveg: Dr. Lackner Pál, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2021-ben minden héten honlapunkon is közzétesszük az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Fordítsd el tekintetemet, hogy ne nézzek hiábavalóságra…!” (Zsolt 119,37)

Mivel tehát már elfogadtátok Krisztus Jézust, az Urat, éljetek is őbenne. Gyökerezzetek meg és épüljetek fel őbenne, erősödjetek meg a hit által…” (Kol 2,6–7)

Krisztus megállt Ebolinál – a dél-itáliai régió reménytelenségét fejezi gimnazista koromnak ez a filmje. Krisztus előtt 41-ben a mai napon Julius Caesar a „most már mindegy” reménytelenségével egy ma jelentéktelennek látszó észak-itáliai folyót lépett át csapataival. A Rubicon nemcsak az Alpokon inneni Galliát választotta el a Szenátus fennhatósága alatt álló területtől, hanem a katonai övezetet a látszólag békéstől. Innen már nincs visszaút…

Pál apostol szerint sincs visszaút, ha már elfogadtuk Krisztust. Nem lehet hátranézni, mert kezünk az eke szarván van. Nem szabad oldalra pislogni, mert nekimegyünk valakinek vagy valaminek. Krisztusra kell fókuszálni! Nem elég a vizuális kapcsolat, az apostol szerint több kell: a növény képével egy teljes, életet adó és fenntartó közösség képét villantja fel. A természet alszik odakint, de a képet ennek ellenére is értjük: tápanyag nélkül a növény elpusztul. Krisztusba kapaszkodó (gyökerező) kapcsolat nélkül a hit elsorvad, elpusztul. A hit ajándék, de tudjuk jól, a Mesterhez való ragaszkodás, az ő útján megmaradás a mi személyes döntésünkön is alapul.

Mérlegelj! Dönts jól! Maradj meg Krisztusban!
*
„Én is csak egy tébolygó vándor, / Utas vagyok, tanácstalan. / Hányszor megindultam, ó, hányszor! / S hittem, utamnak célja van. / Lábam futott, de nem haladt – / Uram, mutasd meg utadat!
Add Lelkedet belém, a lángot, / Mit földi szélvész meg nem olt! / Vezéreljen csak igazságod, / Mely próféták ösvénye volt! / Jézus, te vagy az út magad. / Siess, add nékem – magadat!”
(EÉ 396,2.5)

A 2021-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
Az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kiadvanyok/konyvek/lelkiseg/oromuzenet-detail(külső hivatkozás)
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato(külső hivatkozás)
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu(link sends e-mail)

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!