Vasárnapi ige: Legyen békesség!

Vasárnapi ige: Legyen békesség!

Share this content.

Szöveg: Rostáné Piri Magda, Kép: Pablo Picasso: A megbékélés galambja (1949), sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2020-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük a Napi ige – lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Áldott, aki az Úr nevében jön!” (Zsolt 118,26a)
„[Jézus Krisztus] eljött, békességet hirdetett nektek…” (Ef 2,17)

Egy alkalommal olvastam Roald Amundsen sarkkutató nyilatkozatát: „Én csak zarándok voltam a jeges pusztaságokon, a földnek olyan egyedülálló vidékein, ahol béke honol, mert nincsenek ott emberek. A mi egész földünk hatalmas csatatérré vált, és a békét kiszorították a földről.”

Tiszteletre méltó, bár nem könnyű feladat vitázó, harcban álló, békétlenkedő, érdek- vagy nézetkülönbséggel egymásnak feszülő emberek között a megbékélést munkálni. Honnan van a békétlenség az emberekben? Mintha az emberléttel együtt járna ez az állapot, hiszen mindegyikünk önálló személyiség, saját, mindenki mástól különböző világával. Az örök, változatlan derűs harmónia itt a földön sajnos elérhetetlen utópiának tűnik. Elérhetetlen utópia volt mindaddig, amíg el nem jött Jézus, hogy békességet hirdessen közelieknek és távoliaknak. Vele, benne, az ő követségében járva minden széttöredezettség teljességgel helyreáll.

Krisztus valódi követe azonban csak az lehet, aki megbékült Istennel, megbékült embertársával és önmagával.

Mit jelent megbékülni önmagunkkal? Hiszen úgy tűnhet, önmagunkkal nincs semmi komolyabb bajunk. Inkább a másikkal van, illetve Istennel, aki nem teljesíti kéréseinket, és nem cselekszik úgy, ahogyan tőle elvárnánk. Megbékülni önmagunkkal először is azt jelenti, hogy befogadjuk azt a békét, amely nem e világtól való béke, amely Jézus Krisztus feltámadásából fakad, aki legyőzte a bűnt és annak következményét, a halált a keresztfán.
*
„Adj békét a mi időnkben! / Adj békességet nékünk, / Mindenütt: házban és szívben! / Jézus nevében kérünk. / Így hallgass meg minket, ámen!”
(EÉ 291,3)

 

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
A Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!