Vasárnapi ige: Legyen a békesség életünk alapja!

Vasárnapi ige: Legyen a békesség életünk alapja!

Share this content.

Szöveg: Szpisák Attila, kép: A jó pásztor (5. századi mozaik, Ravenna), sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2021-ben minden héten honlapunkon is közzétesszük az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Az Úr megáldja népét békességgel.” (Zsolt 29,11b)

[Krisztus Jézus] eljött, békességet hirdetett nektek, a távoliaknak, és békességet a közelieknek.” (Ef 2,17)

Békesség. Szinte mindenkinek azt kívánjuk, legyen békessége, legyen békesség körülötte. Érezzük ennek a szónak a súlyát, érezzük ennek a fogalomnak a kihagyhatatlanságát. Tudjuk, ahol békétlenség van, ott egyszerűen káosz van, vagy rövidesen az lesz, ami mérhetetlen lelki és testi szenvedést okoz, okozhat a benne élő embernek. Láthatjuk, hogy bár itt, Európa közepén, ahol élünk, most békesség van, mégis gyakran használjuk ezt a köszöntési formát, szívesen kívánjuk a velünk kapcsolatba kerülő embernek. A közel-keleti népek által mind a mai napig leggyakrabban használt köszöntési forma a shalom vagy salaam, a másik ember, a jövevény felé való békességkívánás.

A mai zsoltár is az élő, személyes Istent hirdeti, aki cselekszik népéért. Sőt a cselekedete a legtöbb jót jelenti a teremtménynek, hiszen mindenhez békességre van szükség, hogy működjön, hogy élhető legyen, hogy szolgálatképes legyen. Pál apostol az Efezusi levélben szintén a keresztyén ember szívére helyezi, hogy az ő életéhez is az alap a békesség. Hiszen Krisztus is ezt tette szinte legfontosabbá az őt követők számára. E nélkül a keresztyén élet ellehetetlenül.

Testvérem, te békességben vagy önmagaddal, a családoddal, barátaiddal, gyülekezetedben élőkkel? Legyél, élj te is békességben, törekedj te is békességre!
*
Urunk, Istenünk, köszönjük neked, hogy te a békességedet adod elénk. Hálásak vagyunk érte, mert ebből meríthetünk mi is mindennapjainkhoz, házaséletünkhöz, keresztyén szolgálatunkhoz, gyülekezeti munkánkhoz. Kérünk téged, adj erőt ahhoz, hogy meg tudjuk tartani a körülöttünk élőkkel is a békességet. Adj elfogadó szeretetet, hogy ne veszítsük el türelmünket, hogy keresztyén életünk példa lehessen. Ámen.

A 2021-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
Az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kiadvanyok/konyvek/lelkiseg/oromuzenet-detail
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!