Vasárnapi ige: A lelki zárnyitásokról

Vasárnapi ige: A lelki zárnyitásokról

Share this content.

Szöveg: dr. Szabó Lajos, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2021-ben minden héten honlapunkon is közzétesszük az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Az Úrtól jön a szabadítás. Legyen áldásod népeden!” (Zsolt 3,9a–b)

Jézus bejárta a városokat és a falvakat mind, tanított a zsinagógáikban, hirdette a mennyek országának evangéliumát, gyógyított mindenféle betegséget és erőtlenséget.” (Mt 9,35)

Amikor édesanyám már nagyon benne járt a korban, és egyedül élt szombathelyi kertes házában, kialakult egy új szokása. Miután elfogyasztotta reggelijét, elolvasta az Útmutató igéit, kisétált a kapuhoz, alaposan körülnézett, és lelkesen fogadta az iskolába vagy munkába sietők köszöntését. Ezután kulccsal kinyitotta a zárat, és a kapu nyitva is maradt. Amikor biztonságáért aggódó gyermekei rákérdeztek, akkor kiselőadásba kezdett: hátha jön ma valaki, hadd tudjon szépen bejönni! A „bármikor”, valójában „mindig jókor” érkező vendég értékét ekkor tanultam meg tőle. Miért ne jöhetne éppen ma az, akire leginkább szükségem van? Miért csöngessen zajosan, és várakozzon indokolatlanul, amikor én éppen őrá várok?

A lelki zárnyitásokhoz is szükség van egy kis merészségre. A legjobb technika azonban biztosan az, ha rendszeresen elfordítjuk a kulcsot a zárban. Lássa, aki érkezik, hogy örülünk a jöttének!

Ki ne szorulna rá a szabadítás áldására? Kinek ne lenne ma olyan bánata, gondja vagy magánya, amit képtelen egyedül elviselni? Engedjük közeledni Jézust az életünkben, hogy érezze és lássa meg a mi személyes előkészületünket. Lehet, hogy éjszakára továbbra is bezárjuk az ajtókat, de hajnalban, reggel próbáljuk meg mégis időben kinyitni. Nem több ez, mint egy fordulat a kertkapu zárjában.
*
Köszönjük, Jézusunk, hogy folyamatosan jelen vagy az életünk utcájában. Köszönjük, hogy részünk lehet virágvasárnapi érkezésedben. Segíts bátorságra és nyitottságra engem is a mai napon! Ámen.

A 2021-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
Az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kiadvanyok/konyvek/lelkiseg/oromuzenet-detail
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!