Vasárnapi ige: A megbocsátásról

Vasárnapi ige: A megbocsátásról

Share this content.

Szöveg: Keczkó Szilvia, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2020-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük a Napi ige – lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

De nálad van a bocsánat, ezért félnek téged.” (Zsolt 130,4)
„Ahogyan az Úr is megbocsátott nektek, úgy tegyetek ti is.” (Kol 3,13b)

Emberi kapcsolatok, emberi közösségek legnehezebb kérdése a megbocsátás. Megbántok valakit, engem bántanak meg, ártok valakinek (akarva vagy akaratlanul), bennem tesznek kárt. Nap mint nap megtörténik a családban, a munkahelyen, mindenütt, ahol emberek közt vagyunk. Bocsánatot kérni, és várni a megbocsátást, illetve megbocsátani az ellenem vétkezőnek: mindkettő az emberi hiúságot sérti valahol, mindegyiket nehéz kimondani.

Jézus isteni hiúságát nem sértette, hogy vétkeinket magára vegye, és halálában és feltámadásában Isten bűnbocsátó kegyelmét közvetítse az ember felé. Ha erre a földig hajoló, önmagát megalázó mozdulatra tekintünk, számunkra is könnyebb lehet kimondani ezt a két szót embertársaink felé: „Bocsáss meg!” és „Megbocsátok neked”.

Jézus földi élete során is számtalanszor gyakorolja a megbocsátást, bűnösök, paráznák és vámszedők között. Ezzel példát ad számunkra, majd a Miatyánk imádságban is tanítja: úgy várhatjuk, kérhetjük Urunk bűnbocsátó szeretetét, ha mi is irgalmasságot gyakorolunk embertársainkkal szemben. Ha megtapasztaljuk, milyen hatalmas dolog átélni, hogy nekünk megbocsátottak, mi is könnyebben tudunk megbocsátani másnak.
*
Drága Úr Jézus Krisztus!
Elmondhatatlanul sok vétkemet bocsátottad meg, és nem marasztaltál, nem ítéltél el. Csak annyit mondtál, nem ítélsz el, menjek, és többé ne vétkezzem. De én erre sem vagyok képes. És te megbocsátottál ismét nekem. Bárcsak ennek a szeretetnek a töredéke lenne meg szívünkben a nekünk ártó embertársaink felé! Ámen

 

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
A Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail(külső hivatkozás)
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato(külső hivatkozás)
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu(link sends e-mail)

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!