Vasárnapi ige: A megelégedettségről

Vasárnapi ige: A megelégedettségről

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, kép: Lovas Ilona: Stáció No. 39 (1999), sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2020-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük a Napi ige – lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

[Az Úr] mennyei kenyérrel tartotta jól őket. Megnyitotta a kősziklát, és ömlött a víz, folyó áradt a szomjú földön. Mert emlékezett szent ígéretére…” (Zsolt 105,40–42)

Áldott az Isten, a mi Urunk Jézus Krisztus Atyja, aki megáldott minket mennyei világának minden lelki áldásával Krisztusban.” (Ef 1,3)

„Nincs annál nagyobb boldogság, mint amikor nincs okunk a szomorúságra; és nincs annál nagyobb gazdagság, mint a meglévőkkel való megelégedettség.” (Anthony de Mello) Vajon egy hajléktalannak mit jelentenek ezek a sorok? Hol húzódhat a határ a nélkülözés, a bőség és a megelégedés között? Vajon amikor be tudom fizetni a sárga csekkeket, amikor meg tudom venni a mindennapi kenyeret, akkor elégedettség tölti el a szívemet, vagy a „még jobban lét” vágya? Valójában mikor vagyok megelégedett?

Pál nem földi jóról, hanem lelki áldásról beszél. A zsoltáros pedig Isten jótéteményeire emlékezik. Mindkettő olyan, ami kiindulási és eligazodási pont lehet az életünkben. Amihez mérhetjük magunkat. Ami által felismerhetjük, hogy a megelégedettség valójában egyszerre elfogadás és lemondás, valamint ajándék és áldás.

„Nem ismerek radikálisabb politikai magatartást a szelídségnél és szeretetnél” – mondta egy interjúban kortárs írónk, Visky András. Ez a gondolat alapvetően Istenre irányítja a figyelmemet. Az Atya politikája ugyanis az volt, hogy Jézus golgotai áldozata által a legradikálisabban nyúlt bele az én életembe is, hiszen szelídségével és szeretetével megváltást hozott a földre. Ennek elfogadásából, megéléséből fakadhat a valódi megelégedettségem.
*
Uram, Istenem, én reményem, hallgass meg engem! Ne engedd, hogy belefáradjak keresésedbe. Adj erőt, hogy mindig és mindenütt arcod látására törekedjem. Önts belém reményt, hogy minden lépéssel közelebb kerüljek hozzád. Te ismered erőmet és gyengeségeimet, őrizd az egyiket, és gyógyítsd a másikat! Te juss eszembe mindenütt: szeretnélek megismerni és megszeretni! Ámen.” (Augustinus)

 

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
A Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!