Vasárnapi ige: A megtartó erejű közösség felé

Vasárnapi ige: A megtartó erejű közösség felé

Share this content.

Szöveg: Lacknerné Puskás Sára, kép: Péreli Zsuzsa: Égi parton (1993), sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2020-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük a Napi ige – lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Emlékezz az ősidőkre, gondold csak át az előző nemzedékek éveit! Kérdezd meg atyádat, ő majd elbeszéli, a közötted élő véneket, ők majd igazolják…” (5Móz 32,7)

Pál írja: Az egészséges beszéd példájának tekintsd, amit éntőlem hallottál, a Krisztus Jézusban való hitben és szeretetben.” (2Tim 1,13)

„Az élet nem az, amit az ember átélt, hanem az, amire visszaemlékszik, és ahogy visszaemlékszik rá, amikor el akarja mesélni.” (Gabriel García Márquez)
A szelektív memóriát általában kis gúnyos felhanggal szokták emlegetni az engedetlen gyerekekkel, a taktikázó felnőttekkel vagy éppen a kicsit már rigolyássá váló idősekkel kapcsolatban. Sokszor valóban jogosak az efféle észrevételek, ám a memóriánk ezek nélkül is szelektív. Hiszen leginkább azt jegyezzük meg, ami mélyen, személyesen érint bennünket, ami megmozdítja az érzelmeinket, hatással van ránk.

Isten pontosan ezt szeretné: szavával, igéjével hatással lenni ránk, mélyen, személyesen megérinteni lényünk legbelső világát, megmozdítani érzelmeinket, formálni a személyiségünket, feltárni előttünk életünk értelmét. Nehéz olykor szavakba foglalni mindezeket. Isten Lelke azonban mégis a hit forrásává tudja tenni az emberi tanúságtételt, és megtartó erejű közösséggé tudja formálni a benne hívőket.
*
Köszönöm, Uram, az előttem jártak hitét, a szavakat, amelyek közelebb visznek hozzád. Ámen.

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
A Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!