Vasárnapi ige: Mérlegre tett kérdéseink

Vasárnapi ige: Mérlegre tett kérdéseink

Share this content.

Szöveg: Körösi Krisztina, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2020-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük a Napi ige – lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Azért ezt mondta neki [Salamonnak] Isten: Mivel ezt kérted, és nem kértél magadnak hosszú életet, nem kértél gazdagságot, és nem kérted ellenségeid életét, hanem értelmet kértél, hogy törvényemnek engedelmeskedve tudj kormányozni, ezért teljesítem kérésedet…” (1Kir 3,11–12)

Keressétek először Isten országát és az ő igazságát, és mindezek ráadásként megadatnak majd nektek.” (Mt 6,33)

Valahol olvastam, hogy az élet bölcsessége abban áll, ha a következményeket helyesen fel tudjuk mérni. Miből mi következik? Mi lesz a következménye a kezeletlen agressziónak? Mi lesz a következménye az anyagi haszonlesésnek, a hazugságnak, célt tévesztett állapotainknak? Mi lesz a következménye a munkamániának? Mi lesz a következménye, hogy nem beszélgetünk eleget? Mi a következménye annak, ha embereknek akarunk tetszeni? Mi lesz a következménye annak, ha minden más fontosabb, mint Isten?

A mai napon azt kell mérlegre tennem, mi vagy ki a legfontosabb számomra az életben. Hogy építem föl vagy állítom össze életem fontossági sorrendjét? Számolok-e a következményekkel? A ráadás van az első helyen, és elveszítem Istent s vele együtt minden fontosat, vagy Isten az első, és minden egyebet ráadásként megkapok?

Az Istentől kapott bölcsesség és értelem elég lehet egy birodalom kormányzásához, ahogy láttuk ezt Salamonnál. Olykor mi a saját egyetlen életünk fölött is elveszítjük a kontrollt, és botorkálunk a magunk teremtette sötétségben. Isten lényeglátó életet akar adni nekünk, hogy ne bukdácsolva éljünk, hanem különbséget téve jó és rossz között, fontos és nem fontos között, az ő gyermekeiként szabadok legyünk egy elégedett életre.
*
Uram! „Adj értelmet küzdő életemnek, add csendedet, hogy meghalljam szavad!” Szükségem van rád, Uram, hogy ne éljek célt tévesztett életet, hogy felismerjem, ma is te vagy az első helyen életemben. Mert te vagy az, aki által rend lehet kívül és belül, kapcsolataimban és lelkem mélyén. Ámen.

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
A Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!