Vasárnapi ige: Mi teheti elégedetté az embert?

Vasárnapi ige: Mi teheti elégedetté az embert?

Share this content.

Szöveg: Bácskai Károly, kép: Jézus Máriával és szentekkel (etióp ikon, 15. század, The Walters Art Museum tulajdona), sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2021-ben minden héten honlapunkon is közzétesszük az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Jön majd olyan idő – így szól az én Uram, az Úr –, amikor éhínséget bocsátok a földre. Nem kenyérre fognak éhezni, és nem vízre fognak szomjazni, hanem az Úr igéjének hallgatására. Bolyonganak, és keresik az Úr igéjét, de nem találják.” (Ám 8,11.12b)

[Jézus] így felelt: De még boldogabbak azok, akik hallgatják az Isten beszédét, és megtartják.” (Lk 11,28)

„Boldog az anyaméh, amely téged hordozott, és boldog az emlő, amely téged táplált” (Lk 11,27) – mondta egy asszony hangosan a sokaságot tanító Jézusnak. Pedig Mária, Jézus édesanyja szomorkodhatott is bőven a fia miatt annak gyermekkorától egészen a haláláig. Tudunk arról, hogy a tizenkét éves Jézus megdöbbentette és kétségbe ejtette őt (Lk 2,48). Később, már felnőtt korában elutasította a saját testvéreivel együtt (Mk 3,33). Arról is olvasunk, hogy Mária ott állt Jézus keresztjénél, szem- és fültanújaként fia szívet tépő haláltusájának (Jn 19,25).

Az evangéliumok alapján vajon miért ez a látszólagos hullámzás anya és fia viszonyában? Jézustól és Máriától mintha azt kellene megtanulnunk, hogy a boldogság oka nem biológiai természetű, és még a legszorosabb emberi kapcsolatok sem szavatolhatják azt. Jézus szerint a boldogság nem az öröklődés, hanem az igehallgatás titka. A genetikai tanácsadók munkáját nem teszi ugyan feleslegessé, de jótékonyan kiegészíti és gazdagítja az Isten igéje szerinti tájékozódás. Jézus istenfiúsága esetenként megdöbbentő és kétségbeejtő befolyással bírt a fiú életében az anya–gyermek kapcsolatra.

Melyikünk ne akarna boldogan, sőt még boldogabban élni? Igazán boldoggá és elégedetté egyedül Isten teheti az embert, akár annak családja, barátai, munkája és környezete segítségével is.
*
„Felséges Jézus, / Világ fejedelme, / Isten s Mária fia! / Téged kívánlak, / Téged imádlak, / Örömöm, lelkem csillaga.
Rétek és földek, / Erdők, zúgó tölgyek / Pompáznak, tavasz ha jő. / Jézus virágzóbb, / Jézus pompázóbb, / Szívünket vidámítja ő.”
(EÉ 371,1-2)

A 2021-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
Az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kiadvanyok/konyvek/lelkiseg/oromuzenet-detail
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!