Vasárnapi ige: Mi van a mélyben?

Vasárnapi ige: Mi van a mélyben?

Share this content.

Szöveg: Szemerei János, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2020-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük a Napi ige – lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Ő tárja fel a mélyen elrejtett titkokat…” (Dán 2,22)

Ó, Isten gazdagságának, bölcsességének és ismeretének mélysége! Mily megfoghatatlanok az ő ítéletei, és mily kikutathatatlanok az ő útjai!” (Róm 11,33)

Mi van a mélyben? Legtöbbször sejtésünk sincs arról, hogy mit rejt a föld, amelynek felszínén naponként járunk vagy dolgozunk. Előfordulhat, hogy váratlanul – mondjuk egy építkezés folyamán – valami értékes, érdekes vagy éppen veszélyes tárgy kerül elő. Az előbbi a megtalálónak nemcsak örömöt okozhat, de akár komoly haszna is származhat belőle, ugyanakkor olyan „örökség” is előbukkanhat – mondjuk egy világháborús bomba –, amely veszélybe sodorhatja a tárgyi értékei mellett akár az életét is.

Istent úgy mutatják be a mai igéink, mint aki a titkok és a mélyben rejlő dolgok ismerője. Ismeri nemcsak az általa teremtett anyagi világ törvényeit, nemcsak azt, amit mi nem láthatunk (például hogy mi rejtőzhet a föld alatt), de a szívünk titkait is. Ez félelmetes, de bátorító is egyben.

Kényelmetlenül érinthet bennünket, hogy tud arról is, amit mi mások elől rejtegetünk, ugyanakkor felszabadító, hogy előtte nem kell titkolóznunk. Vele mindig őszintén beszélhetünk. Még inkább bátorító az, hogy önmagát, az ő titokzatos bölcsességének, szeretetének mélységét is feltárta és feltárja övéi előtt Jézus Krisztusban.
*
Istenem, szerető mennyei Atyám! Senki nem ismeri úgy az emberi szíveket, amint te. Te tudod a legjobban, hogy a titkok ismerőivel mindig óvatossá válik az ember, mert tele vagyunk rossz tapasztalatokkal. Segíts felülemelkedni az ösztönös félelmeimen, hogy fel tudjam fedezni nagyvonalú szeretetedet, amely bűneimet nem a fejemre olvassa, hanem lehetővé teszi, hogy megszabaduljak tőlük. Ámen.

 

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
A Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!