Vasárnapi ige: Sötétségből a fénybe

Vasárnapi ige: Sötétségből a fénybe

Share this content.

Szöveg: Bácskai Károly, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2020-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük a Napi ige – lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

„Sokan mondják: Bár jó napokat látnánk, és ránk ragyogna orcád világossága, URunk!” (Zsolt 4,7)

„Jézus mondja: Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága.” (Jn 8,12)

„A sötétség a világosság hiánya. Nem lehet összetörni és kilapátolni az ablakon. Sokkal egyszerűbb, ha meggyújtunk egy gyertyát. Tehát nem a rossz, a hiány ellen kell küzdeni, hanem életre kell hívni a fényt, a saját életünkben és másokéban egyaránt.” Böjte Csaba ferences atya mondatainak hitelét áldozatos szolgálata szavatolja. Az általa létrehozott gyermekmentő szervezet célja az Erdélyben sanyarú körülmények között élő, sokszor az éhhalál szélén tengődő gyermekek felkarolása. Jelenleg is több ezer nyomorgó gyermekről gondoskodik intézményeiben és további százakról nevelőszülői rendszerben. Csaba testvérnek a rossz és a hiány elleni küzdelme gyertyagyújtás az emberekre boruló sötétségben. Segítsége nem merül ki abban, hogy nála otthonra lelnek az árvák, és asztalánál jóllaknak a rászorulók. A valódi cél nem a túlélés, hanem az, hogy fény ébredjen a megsegítettek életében.

Jézus idejében sötétbe burkolózott a világ. Sem Róma tündöklése, sem a jeruzsálemi templom csillogása nem tudta megtörni a homályt, és rabszolgák milliói sem voltak képesek azt kilapátolni az ablakon. Jézus érkezését csillag adta hírül az éjszakai égen. Ő nemcsak ételt, italt, egészséget és önbizalmat adott az embereknek, hanem fényt, hitet ébresztett életükben. Jelenlétére a követői közül sokan – emberöltőkön át – megvilágosodásként emlékeznek.
*
Jézus, te a tanítványaidnak azt mondtad, hogy ők a világ világossága. Ragyogjon úgy világosságunk az emberek előtt, hogy lássák tetteinket, és azokért is dicsőítsék Istent!

 

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
A Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!