Vasárnapi ige: Számítanak a tetteid

Vasárnapi ige: Számítanak a tetteid

Share this content.

Szöveg: Vincze Délia, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2021-ben minden héten honlapunkon is közzétesszük az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

„Ha falatodat megosztod az éhezővel, és jóltartod a nincstelent, akkor fölragyog a sötétben világosságod…” (Ézs 58,10)

„Legyetek irgalmasok, amint a ti Atyátok is irgalmas!” (Lk 6,36)

Néhány évvel ezelőtt nagyon magával ragadott egy kép, amellyel az egyik közösségi oldalon találkoztam. A kép zuhogó esőben haladó férfit ábrázol, aki a mellette kerekesszékkel utazó hölgy feje fölé egy esernyőt tart. A férfi teljesen szétázva, csuromvizesen sétál a nő mellett, mégis örömöt, harmóniát sugároz az arca. Mosolyog. Nemcsak ő, a fiatal hölgy is. Már a kép láttán is beleborzong az ember a gyönyörűségbe. Van valami földöntúli, szavakkal alig kifejezhető mélység ebben a jelenetben. Mindezt az érzést pedig fokozza a kép alá írt megjegyzés: „A világ nem a véleményed miatt változik meg, hanem a tetteid miatt.”

Jézus földi működésében azt hangsúlyozza, hogy tetteinknek épp olyan jelentősége van, mint szavainknak, hogy felelősségünk van arra vonatkozóan, milyen módon élünk egymás mellett, és hogyan foglalunk állást, amikor lenézett, nincstelen, szükséget szenvedő társainkkal érintkezünk. Nyújtunk-e a másik fölé esernyőt? Megosztjuk-e javainkat, feleslegeinket, ha az „élet” elénk hozza a másik embert?

Isten országának építésében Jézus szerepvállalásra hív mindannyiunkat. Ebben a szerepben élhetjük át igazán azt, hogy az életünk is tud prédikálni, az is hirdetheti Isten országát és irgalmát. A könyörületből élő ember nagy feladata az, hogy ebből másokat is részesítsen.
*
Szerető Istenünk! Irgalmadba ajánljuk életünket, mert annyiszor átéltük, milyen sebezhetőek és gyengék vagyunk. Segíts minket, hogy ne csak szavaink hirdessék szeretetedet, hanem tetteink is. Éreztesd velünk felelősségünket, döntéseink súlyát, hogy komolyan tudjuk venni tőled kapott küldetésünket. Ámen.

A 2021-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
Az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kiadvanyok/konyvek/lelkiseg/oromuzenet-detail
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!