Vasárnapi ige: A szavak ereje

Vasárnapi ige: A szavak ereje

Share this content.

Szöveg: Magyarkuti Gyuláné Tóth Katalin, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2020-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük a Napi ige – lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Odakiáltott Abnér Jóábnak: Hát szüntelenül vágnia kell a kardnak? Nem tudod, hogy keserves vége lesz ennek?” (2Sám 2,26a–b)
„Mert arra hívott el minket az Isten, hogy békességben éljünk.” (1Kor 7,15b)

Saul király halála után hosszú háború vette kezdetét Saul háza és Dávid háza között. Patakokban folyt a vér. Mindegyik megragadta ellenfelének a fejét, kardját pedig ellenfelének az oldalába döfte, úgyhogy együtt estek össze (2Sám 2,16). Ezek után mondta Abnér, Saul hadseregparancsnoka Jóábnak, Dávid unokaöccsének és hadseregparancsnokának: „Hát szüntelenül vágnia kell a kardnak? Nem tudod, hogy keserves vége lesz ennek?” A folytatásból kiderül, hogy ennyi, pár értelmes szó elég volt ahhoz, hogy az ellenséges felek abbahagyják a hadakozást.

Pár értelmes szó elég.
Néhány álnok szó is sok.

Gyógyíthat, békíthet, nagy bajoknak veheti elejét, amit mondok. Ősi idők csatározásaihoz hasonlatosan éles karddá, mérgezett nyíllá válhatnak a szavaim – magamra és másokra nézve is keserves, olykor kapcsolatgyilkos, olykor karakter- és karriergyilkos következményekkel. Tapasztalatból tudom. Közéleti eseményekben látom.

És én is kérdezem: Hát szüntelenül vágnia kell a kardnak? Nem tudod, hogy keserves vége lesz ennek?

Arra hívott el minket az Isten, hogy békességben éljünk – ez a beszédemen, a szavaimon, a hangsúlyaimon is múlik.
*
Uram, gyermeked vagyok, aki szeretne örülni az életnek, és szeretne jó napokat látni. Ezért szól hozzám intő szavad: óvjam nyelvemet a gonosztól, és ajkaimat, hogy ne szóljanak álnokságot; forduljak el a gonosztól, és cselekedjek jót, keressem és kövessem a békességet (1Pét 3,10–11).
Szeretném tanácsodat, ezt a pár értelmes szót mindig észben tartani. Segíts ebben. Add, hogy ez elég legyen. Ámen.

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
A Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!