Vasárnapi ige: A túlélés útja

Vasárnapi ige: A túlélés útja

Share this content.

Szöveg: Sághy Balázs, fotó: MEVISZ, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2021-ben minden héten honlapunkon is közzétesszük az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Ne bánkódjatok, mert az Úr előtt való örvendezés a ti menedéketek!” (Neh 8,10b)

Úgy ajánljuk magunkat mindenben, mint Isten szolgái: …mint szomorkodók, de mindig örvendezők, mint szegények, de sokakat gazdagítók, mint akiknek nincsen semmijük és akiké mégis minden.” (2Kor 6,4.10)

Valamikor a múlt század végén történt, hogy mozgássérült fiatalokkal táborozva az egyik nyáron megismerhettem ezt a nem mindennapi fiatalembert. Az egyik (szomorú) különlegessége az volt, hogy a jelenlévők közül neki volt a legtöbbféle egészségügyi problémája. Önmagát nem kis öniróniával csak állatorvosi lónak nevezte, mert nyúlszájjal, farkastorokkal, nyitott gerinccel és vízfejűséggel jött a világra. Elképedve hallgattuk a beszámolóját a többórás műtétek soráról. De volt egy még szembeötlőbb különlegessége – szinte mindig mosolygott. Nem állhattam, hogy meg ne kérdezzem, hogyan tud a sok fájdalom és küzdelem közepette ilyen pozitív maradni. Azt válaszolta: „Amikor a sokadik életmentő beavatkozást is elvégezték rajtam, közölte az orvos, hogy az életem cérnaszálon függ, ezért próbáljak meg örvendezve, pozitívan élni, mert ha elhagyom magam, abba bele fogok halni.” Vagyis: örülj, vagy meghalsz!

A megrendítő választól először elszégyelltem magam: milyen jelentéktelen problémák miatt is frusztrált és panaszos tudok lenni! Aztán eszembe jutott, hogy volt valaki nagyon régen, aki rajtam, mindnyájunkon életmentő beavatkozást hajtott végre. Jézus a saját életét adta oda a mienkért cserébe. Ha ezt az üzenetet a magunkévá tettük, megtelhetünk örömmel, hálaadással, élettel. Ez a túlélés útja – ma is.
*
Uram, kérlek, ajándékozd nekem a hálaadás lelkét, hogy ne kelljen állandóan panaszba és elégedetlenségbe süllyedve élnem. Hadd legyen a benned való örvendezésem menedék, menekülési útvonal a magam és a körülöttem élők számára is. Áldj meg, hogy áldássá lehessek ezen a napon mások életében is. Ámen.

A 2021-es lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
Az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kiadvanyok/konyvek/lelkiseg/oromuzenet-detail(külső hivatkozás)
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato(külső hivatkozás)
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu(link sends e-mail)

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!