Vasárnapi ige: Váljunk Krisztus követőivé!

Vasárnapi ige: Váljunk Krisztus követőivé!

Share this content.

Szöveg: Honti Irén, kép: A solvadkerti evangélikus templom oltárképe, sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2020-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük a Napi ige – lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Az Úrra tekintek szüntelen…” (Zsolt 16,8)

Aki az eke szarvára teszi a kezét, és hátratekint, nem alkalmas az Isten országára.” (Lk 9,62b)

Soltvadkerti vagyok. A vadkerti evangélikus templom oltárképe lenyűgöző. Azt a jelenetet ábrázolja, amikor Jézus a vízen jár, és kimenti a süllyedő Pétert. A képen Péter két kézzel kapaszkodik Jézus kinyújtott kezébe. Előtte Péter jár a vízen, de csak addig, amíg Jézusra néz, amíg szemkontaktusban van vele. A mennydörgésre megijed, fél és hátratekint. Elveszíti Jézus erőterét. Addig előrenézett, Jézusra, de amikor fél, hátranéz, és elkezd süllyedni.
Jézus azt mondta, hogy az övéi hallják a hangját, és követik őt. Az egyértelmű irány a követésben az előrenézés, előre Jézusra.

Krisztus követése útján a nehézségek miatt olykor meginog a hitünk. Elbizonytalanodunk. Visszanézünk. Kétségek merülnek fel bennünk. Sóvárgón gondolunk világi életünk előnyeire. Megérte ez a követés? Ez nem jó kérdés, irány.

Az emlékezés képessége által az időben is hajlamosak vagyunk visszatekinteni. Elrontott dolgainkra gondolunk, régi sérelmek jönnek elő. Így máris elveszítjük az isteni erőt, a Jelenlét erejét. Isten az örök Jelenlét, a „mindig Vagyok”, ahogy kijelentette önmagát. Arra hív, hogy teljesen bízzunk benne, hagyatkozzunk rá, legyünk vele egységben.

Őszintén szólva gyakran nézünk hátra. Krisztus éberségre, tudatosságra hív. A zsoltáros is erre hív bennünket: „Az Úrra tekintek szüntelen.”
*
Krisztusunk, bevalljuk neked, szeretjük a könnyebb utat, a kényelmet, a múló előnyöket. Te arra hívtál, hogy téged kövessünk, képviseljünk, és bizony ez az út olykor küzdelmes, és erőnk felettinek tűnik. Krisztusunk, rád nézve megértjük, hogy mennyi mindent mi akarunk megoldani nélküled. Add, hogy egészen reád hagyatkozva átéljük: te csodálatosan hordozol bennünket, és megsegítesz. Így legyen, ámen.

 

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
A Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail(külső hivatkozás)
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato(külső hivatkozás)
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu(link sends e-mail)

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!