Vendég a standunknál: Viking Dietrich és Johanna Olson

Vendég a standunknál: Viking Dietrich és Johanna Olson

Share this content.

Szöveg: Balicza Klára, videó: Németh Kitti
Dortmund – A Kirchentag harmadik napján az Amerikai Evangélikus Egyház (ELCA) két képviselőjével, Viking Dietrichhel és Johanna Olsonnal beszélgettünk kirchentagos benyomásokról, az amerikai és az európai lutheranizmus különbözőségeiről és hasonlóságairól, valamint az ELCA és a MEE együttműködéséről.

Ami a Kirchentagot illeti, Johanna és Viking is a sokszínűséget és a számtalan találkozás lehetőségét emelték ki. „Bármi is legyen az az ügy, amit különösen is a szíveden viselsz, itt a Kirchentagon, annak valamelyik standján biztosan megtalálod” – fogalmaztak. 

Mivel Viking már két éve Európában él és dolgozik, Johanna pedig számtalanszor járt már itt, vendégeinknek van rálátása arra is, hogy milyen hasonlóságok és különbségek mutatkoznak az evangélikus identitás megélésben itt és Amerikában. Mindketten a hasonlóságokat említették elsőként: „Akárhová is megy az ember a világban, evangélikusok között mindig otthon érzi magát – közös a liturgiánk és a teológiánk, vagy lehet, hogy csak a barátságos fogadtatás teszi.” Közösek a kihívások is, a világ nagy kérdéseit itt is és ott is csak akkor tudjuk megoldani, ha összetartunk. Különbségek – az istentiszteleti liturgiák apró eltérésein túl – talán abban mutatkoznak, hogy Európában és különösen is Észak-Európában a kereszténységnek még mindig van egy nyilvános, társadalmi arca, míg az Egyesült Államokban a legtöbb ember a privát szféráján belül éli meg a vallást.

Ezek után rátértek az ELCA és a MEE közös projektjeire. Az ELCA egy nyírszőlősi és egy Balaton-menti (Kötcse) projektet támogat Magyarországon, mindkettőben fontos szerepet játszik a helyi roma közösség támogatása és a velük való aktív együttműködés. „Az ELCA mindig törekszik arra, hogy támogassa a partnereit, odafigyeljen az egyházak igényeire, ne csak értük, hanem velük együtt dolgozzon és hosszú távú kapcsolatot építsen ki.” 

Az együttműködésnek része a Young Adults in Global Mission (YAGM) elnevezésű, fiataloknak szóló önkéntes program is, amelynek keretében évente több fiatal tölt el egy tanévet valamelyik magyar evangélikus gyülekezetben, illetve közösségben. A programban kölcsönösen épülnek a fogadók és az önkéntesek is, akik aztán hazatérve az egész amerikai egyházat gazdagítják tapasztalataikkal. Fontos kapocs a két egyház között a Northeast Iowa egyházkerület és a MEE Északi Egyházkerületének partnerkapcsolata is.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!