Vendégségben a vesztfáliaiaknál: Fórumbeszélgetés a Kirchentagon

Vendégségben a vesztfáliaiaknál: Fórumbeszélgetés a Kirchentagon

Share this content.

Videó: Szeli Noémi, szöveg: Németh Kitti
Dortmund – Számos beszélgetés közül az egyiken ismét lehetőségünk volt bemutatni a Magyarországi Evangélikus Egyház egy-egy kis szeletét. Thomas Krieger, a vesztfáliai egyház ökumenéért felelős referense beszélgetett dr. Fabiny Tamás elnök-püspökkel és Cselovszkyné dr. Tarr Klára ökumenikus és külügyi osztályvezetővel. A beszélgetést egy – számunkra jól ismert – dallal indították Szidoly Roland és Balicza Klára segítségével: a Szélrózsa ének csendült fel Dortmund utcáján. Az operatőri szerepet Szeli Noéminek, a Szélrózsa koordinátorának köszönjük!

A beszélgetést Thomas Krieger egy, az identitásra vonatkozó kérdéssel nyitotta. Megjegyezte, valamelyest hasonlítunk a Lengyel Evangélikus Egyházra, de mégis, meséljük el, hogy van jelen Magyarországon az evangélikus egyház?

Dr. Fabiny Tamás elmondta, bár kisebbségben vagyunk a református és a katolikus egyházak mellett, mégis számos helyen vagyunk jelen Magyarországon, ami azonban nem jelenti azt, hogy mindenhol van templomunk, viszont evangélikus közösségek, gyülekezetek az ország minden részén élnek. Cselovszkyné dr. Tarr Klára hozzátette, hogy talán egyfajta jelmondatként idézhetjük az elhangzott dal egyik sorát, ami így hangzik: „soha nem hátrálok meg”, hiszen ez mindig is jellemző volt ránk, és most sem szabad, hogy elengedjük, hiszen elődeik példáján az ifjúságban van a jövő. A struktúráról elmondta még, hogy három egyházkerületünk van, amelyet egy-egy püspök vezet, mintegy háromszáz lelkészük dolgozik, nagyjából egyenlő arányban férfiak és nők is. Fontos még megjegyezni, hogy nemcsak magyarok, hanem szlovák és németajkú gyülekezeteink is vannak Magyarországon.

Ezután az egyre szélesebb körben ismertté vált Luther-rajzfilmre kérdezett rá Thomas Krieger, amelyből képeket is vitt magával a magyar evangélikus delegáció. Dr. Fabiny Tamás elmondta: nagyon fontosnak érezzük, hogy beszéljünk Lutherről, az ő életéről és munkásságáról, így Richly Zsolt, a rajzfilm megalkotója és Lackfi János, a szövegíró közreműködésével megszületett ez az animációs rajzfilm és oktatóanyag, amely végigjárja Luther életét. Nemcsak magyar, hanem német, lengyel, finn, észt és angol nyelven is elérhető.

Ezután a diakóniára és az iskolákra terelődött a szó, amikor is elhangzott, hogy bár sokszor emlegetjük intézményeinket, természetesen a gyülekezetekkel együtt alkotják egyházunk bázisát. Nagyjából 2500 tanár dolgozik az evangélikus iskolákban.

A diakónia számára nagyon fontos a menekültekkel való munka. 2015-ben, a menekültekkel való váratlan találkozás során nagy szerepe volt az evangélikus diakóniának is. A sajtóban mindenhol a Keleti pályaudvarnál készült képet mutatták, de azt igenis hangsúlyozni kell, hogy erre nem volt felkészülve sem a magyar társadalom, sem az egyház. Dr. Fabiny Tamás elmondta, kinn volt a Keletinél és a határnál, Röszkénél is, ahol katasztrofális volt a helyzet, de sikerült segítséget nyújtani különböző formában a menekülteknek. A migránsok nagy része Németországba vagy más nyugati államokba ment tovább, de néhányan Magyarországon maradtak. Nagyon fontos, hogy őket most is segíteni tudjuk, és megelőzzünk mindenféle idegenellenes megnyilvánulást. Fontos még hozzátenni, hogy nemcsak Magyarországon, hanem Irakban és Szíriában az üldöztetésben élőknek is igyekszik segíteni Magyarországi Evangélikus Egyház. Dr. Fabiny Tamás többször mondta már hivatalos közegben is, hogy ott kell segíteni, ahol a szükség van. Ezért látogatott el Nigériába is, ahol személyesen tapasztalta meg, hogy ott van szükség a segítségre.

Thomas Krieger záró kérdése az idei Kirchentagra vonatkozott, melyre válaszul Cselovszkyné dr. Tarr Klára elmondta, nagyon jól szervezettnek és kompaktnak látja a Kirchentagot, amelyet jó élményként vihet magával a résztvevő, ha hazamegy. A téma, a bizalom, ennek mindannyiunknak elengedhetetlenül a szívében kell lennie. Ebben a témát körüljáró programok nagyon sokat segítettek.

Elmondta még, hogy a Kirchentaghoz hasonló, de mégis valamelyest más rendezvény a Közép-Európai Keresztény Találkozó, amelyre a 2016-os budapesti megrendezése után 2020-ban Grazban kerül sor. Mindenkit nagy szeretettel várnak, várunk, hiszen ökumenikus szemléletű rendezvényről van szó! Nem utolsósorban pedig köszönettel tartozunk a vesztfáliai egyháznak, hogy Dortmundban élvezhettük vendégszeretetüket.

Címkék: Kirchentag -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!