Vérükkel segítettek a licisták

Vérükkel segítettek a licisták

Share this content.

Forrás: bdeg.hu
Sopron – A 18. életévüket betöltött licistákat is várta a Vöröskereszt a Berzsenyi gimnáziumban tartott kihelyezett véradáson. Csaknem félszázan nyújtották a karjukat először, de valószínűleg nem utoljára.

A diákok jó példát mutattak a Líceum tornatermében; a kihelyezett véradáson ők voltak túlnyomó többségben. A 18. életévüket betöltött fiatalok először regisztráltak véradóként, kíváncsian és türelmesen töltötték ki a kérdőíveket; várták, milyen vércsoportot állapítanak meg a szakemberek. Meglepődve, de örömmel vették, hogy a Vöröskereszt még ajándékkal is jutalmazza őket: hátizsák, kitűző, könyvjelző, utalvány, toll és emléklap is járt az első véradóknak. A Vérellátó Intézet munkatársaitól pedig türelem és sok jó tanács érkezett a szelet csoki és az ilyenkor szükséges ivóvíz mellé.

„A véradás rajta volt a bakancslistámon; egyrészt mert szeretek segíteni, másrészt mert félek a tűtől, és le akarom győzni ezt a rossz érzést. Itt hazai pályán vagyok, társakkal, talán így könnyebb lesz” – mondta el várakozás közben a 12. D osztályos Horváth Júlia. Sikerrel, sőt, mosolyogva vette az akadályokat.

„A szüleim orvosok, így tudom, mennyire fontos az egészségügyben, hogy mindig legyen elég vér. Bár én más pályára készülök, a segítő szemlélet nálam is erős. Nem is volt kérdés, hogy jövök-e vért adni. Ráadásul így, közösségben az első alkalom még nagyobb élmény” – fogalmazott Schwanner Aliz a 12. A osztályból.

Az iskola igazgatóhelyettese, Horváthné Hartmann Rita elmondta, a Líceum évtizedek óta szervez véradásokat, s a nagykorú diákok mindig élnek is a lehetőséggel.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!