Veszprémben is együtt imádkoztak a különböző felekezetű keresztények

Veszprémben is együtt imádkoztak a különböző felekezetű keresztények

Share this content.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye, Magyar Kurír
Veszprém – Ebben az esztendőben is január 3. hetében – január 20. és 27. között – rendezték meg az ökumenikus imahetet. Veszprémben minden este más-más felekezet templomában gyűltek össze a hívek, hogy együtt imádkozzanak a keresztények egységéért.

Január 20-án, vasárnap a református nagytemplomban Márfi Gyula érsek elmélkedésével kezdődött az imahét. 

A főpásztort, a papokat, lelkészeket és a híveket Niederhoffer Zoltán, a református gyülekezet lelkésze köszöntötte. Köszöntőjében szólt arról, hogy a Krisztus-hívők egységéért tartott 2019-es ökumenikus imahetet az indonéz keresztények készítették elő.

Az idei imahét mottója: „Az igazságra és csakis az igazságra törekedj” (5Móz 16,18-20), Ámósz próféta pedig úgy fogalmaz: „Áradjon a törvény, mint a víz, és az igazság, mint a bővizű patak! (Ám 5,24).

Beszédében Ámósz próféta küldetéséről szólt Márfi Gyula érsek. A próféta észrevette a társadalmi igazságtalanságokat, azt, hogy a vezető réteg kihasználta előnyös helyzetét, kizsákmányolta a szegényeket. Küldetése volt, hogy erre rávilágítson, védje a szegények jogait. Az igazságosság az az erény, amikor mindenkinek megadjuk azt, ami jár neki. Istennek azzal, hogy betartjuk parancsolatait, tiszteljük szent nevét, felebarátunk életét, szabadságát, testi életét is tiszteletben tartjuk, védjük a becsületét, a tulajdonát. Magunkat is szeretnünk kell, hiszen Isten is szeret bennünket.

A főpásztor szólt arról, hogy az igazságosság önmagában nem elég, szükség van irgalmasságra és szeretetre is. Az irgalmasság lelki jelei: a bizonytalanoknak tanácsot adni, a tudatlanokat tanítani, a bűnösöket figyelmeztetni, a szomorúakat vigasztalni, az ellenünk vétőknek megbocsájtani. Az igazságosság kapcsán Márfi Gyula beszélt az üldözöttek befogadásáról és az abortuszról; arról, hogy az anyának és az apának nincs joga, hogy a magzat életét elvegye.

Az imaheti alkalmon résztvevők együtt könyörögtek az igazságtalanságot szenvedőkért és azokért, akik igazságtalanságot cselekszenek.

Január 21-én, hétfőn a Szent László-templomban Isó Zoltán evangélikus lelkész, kedden a Magyarok Nagyasszonya-templomban Szemerei János evangélikus püspök, szerdán a Regina Mundi-templomban Janka Ferenc görögkatolikus esperes, parókus; csütörtökön az evangélikus templomban Nagy Károly apátkanonok, plébános; pénteken a Szent Mihály-bazilikában Steinbach József református püspök; szombaton pedig a Kálvin parki református templomban Schall Tamás helyettes esperes, plébános igehirdetését hallgathatták meg az egybegyűltek.

Idén a Szent Margit-templomban zárultak az ökumenikus imahét veszprémi eseményei, ahol Niederhoffer Zoltán református lelkész igehirdetését hallgathatták meg a veszprémi keresztény hívek.

Hivatkozások: További képek. -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!