„Azért lettél megváltva, hogy te is segíts” – Victor Jánosné előadása az indiai misszióról

„Azért lettél megváltva, hogy te is segíts” – Victor Jánosné előadása az indiai misszióról

Share this content.

Budapest – Az Evangélikus Külmissziói Egyesület (EKME) 2013. május 13-i rendezvényén Victor Jánosné református lelkész tartott előadást egyházunk Üllői úti székházában. Szöveg és fotó: Galambos Ádám

Az EKME előadója ezúttal Victor Jánosné református lelkész, pasztorálpszichológus, egy miskolci ifjúsági misszió munkatársa 2010-ben járt Indiában, ahol egy konferencia keretében bepillantást nyerhetett az indiai kultúrán kívül az ottani keresztény misszióba. Dr. P. P. Job és felesége olyan árvaházat, iskolát és immáron egyetemet működtet, mely kezdetben az üldözött keresztények lánygyermekeinek nyújtott tanulási és lakhatási segítséget. Az először nyolc fővel induló intézmény mára közel hatszáz gyermeknek biztosít napi élelmiszert, lakhatást és iskolai képzést. Immáron viszont nemcsak üldözöttek, hanem minden rászoruló előtt nyitva áll ajtaja.

Indiában mind a mai napig él az a szokás, amely alapján nagyon magas hozományt kell annak a családnak fizetnie, aki lányát férjhez adja. Mivel ez nehézséget ró a családokra, így nem ritka az a megoldás, hogy a családok lánygyermekeiket meggyilkolják. Ez ellen is küzd az az intézmény, amely csecsemőkortól egészen egyetemistákig fogad be lánygyermekeket Indiában. Victor Jánosné beszámolójából a jelenlévők megismerhették a dr. P. P. Job és felesége által létrehozott keresztény intézményrendszert.

„Az itt felnövekvő gyermekek keresztény tanításon kívül diplomát is szereznek. Gyakori, hogy tanulmányaik után visszamennek azokra a településekre, ahonnan el kellett jönniük. Bízunk abban, hogy az ottani közösség megtapasztalja, hogy azáltal, hogy akit üldöztek most tanít vagy gyógyít, szemléletformálódást eredményezhet.” A számos atrocitásnak kitett gyermekek az intézmény által nemcsak nyugodt körülmények között nőhetnek fel, hanem az intézmény mottója („Azért lettél megváltva, hogy te is segíts”) értelmében maguk is misszionáriusokká válnak.

Az előadás kitért azokra az indiai tapasztalatokra is, amit a lelkésznő útja során megismert. „Az utcán lakás, a közterületen mosás és az egzotikus vidék keveredése érdekes hatást keltett bennem. Egyszerre tapasztaltam meg az emberek kedvességét, segítőkészségét és azt a nyomort, amiben élnek” – fogalmazott Victor Jánosné.

Az EKME mostani rendezvényén színes bepillantást nyerhettünk India életébe, ezen kívül megismerhettük az ottani keresztény missziót, továbbá újabb információkkal gazdagodhattunk az indiai keresztényüldözéssel kapcsolatban. Mind Victor Jánosné, mind az EKE jelenlévő tagjai a rendezvény végén imádságban megfogalmazták azt a kérésüket, hogy a keresztényüldözésnek és a megkülönböztetésnek legyen vége. Ehhez azonban szükséges a tevékeny, aktív segítség, mellyel az ott élő keresztényeket felkarolhatjuk és imádságban és áldozathozatal formájában segíthetjük.

Az Evangélikus Külmissziói Egyesület következő rendezvénye 2013. július 4-7 között Piliscsabán lesz. A konferencia témája: „Hová tartasz...? – Quo vadis...?”

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!