Világbajnokok egymás között

Világbajnokok egymás között

Share this content.

Szöveg: Kitajkáné Szántai Mária
Szarvas – Szarvas városában rendkívüli hagyományai vannak a kajak-kenu sportnak. A helyi egyesület évről évre országos és nemzetközi sikereket ér el. Nagy örömünkre e kiváló sportolók többsége iskolánk, a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium jelenlegi vagy volt tanítványai.

Ha csak az idei nyarat vesszük sorra: a júliusban megrendezett plovdivi ifjúsági világbajnokságon három vajdás diák képviselte hazánkat. Közülük Kós Benedek K1-ben 500 és 1000 méteren első helyezést ért el. Így kétszeres világbajnokként térhetett haza. A másik két tanuló is szépen teljesített, Opavszky Márk és Grivalszki Tamás a K4-es 1000 méteres döntőjében 7. helyen ért célba.

Augusztusban került sor a felnőtt világbajnokságra Portugáliában. Örömmel láttuk, hogy a felnőtt válogatott tagjai között is három egykori vajdás diák kapott helyet: Bodonyi Dóra és Bogár Gábor 2012-ben, Kuli István 2017-ben végzett iskolánkban. Dóri már világbajnokként utazott a versenyre, hiszen tavaly 5000 méteren már megszerezte ezt a címet. Ezért is volt nagy öröm számunkra, amikor tavasszal az első hívó szóra időt szakított arra, hogy iskolánkba látogasson, és meséljen jelenlegi diákjainknak a kitartásról, akaraterőről és az élsporttal együtt járó megpróbáltatásokról és örömökről. Azt, hogy előadása hiteles volt, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az idei világbajnokságon két újabb aranyérmet szerzett. K1-ben 1000 méteren és K4-esben 500 méteren sikerült a dobogó tetejére állnia. A fiúk sem maradtak le. Kuli Pisti a 500 méteren egy négyes egység tagjaként bronzérmet nyert, Bogár Gabi pedig szintén néygesben 1000 méteren 6. helyet szerzett.

Ennek a remek sorozatnak nem is lehetett volna kedvesebb befejezése, mint a hétvégi Red Bull verseny. Szeptember 1-jén a világ legjobb kajak-kenusai csaptak össze Budapest szívében, akik a Red Bull Vízisprint keretében egyedi helyszínen, a Városligeti-tavon, egy csak erre az alkalomra kialakított, 100 méteres sprintpályán eveztek. Az ifjúsági korosztályban Kós Benedek és Opavszky Márk is részt vett ezen a különleges, új versenyen. Mindkét versenyző dobogóra állhatott. Egyéniben 100 méteren első Kós Benedek, harmadik Opavszky Márk, míg vegyes párosban Kós Benedek Szellák Szabinával első helyezést ért el. A vegyes páros díját a frissen kétszeres vb-győztes Bodonyi Dóra adta át. Csak így, vajdás világbajnokok egymás között.

Gratulálunk a versenyzőknek és edzőiknek a sikerekhez, és további kitartást, jó eredményeket kívánunk az egész iskola nevében!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!