Világszínvonal az evangélikus informatikaoktatásban – Szakmai napot tartottak tanároknak

Világszínvonal az evangélikus informatikaoktatásban – Szakmai napot tartottak tanároknak

Share this content.

Szöveg és fotó: Babics Csaba
Budapest – Lassan két esztendeje már, hogy konferenciát tartott az Evangélikus Pedagógiai Intézet (EPSZTI) az evangélikus informatikaoktatás 25 éves évfordulója kapcsán. Ott a múltba révedés helyett azt a célt tűzték ki, hogy az oktatás szereplői szembesüljenek azzal a helyzettel, hogy a digitális átállás az oktatásban is a küszöbön áll. A célt elértük: azóta a tantárgygondozók közül is sokan tartottak országszerte olyan szakmai napokat, amelyek során az okoseszközök tanításban történő használatára hívták fel a figyelmet.

Ebben az esztendőben az intézet keretein belül alalkult egy olyan szakmai csoport, amely az oktatás digitális átállását igyekszik segíteni. Nyáron elkezdték az evangélikus oktatás digitális stratégiájának e-dos-megírását, amely éppen a napokban került végső fázisba.

A digitális transzformációban egy tantárgy kulcsszerepet játszik, az itt tanítóknak gyakorlatilag havonta kellene új tanfolyamon részt venniük, hogy haladjanak a tantárgyuk ismeretével, mégis egy kicsit magukra maradtak. Ráadásul nagyon nagy terheket ró már az is rájuk, hogy a többi kolléga is tőlük vár segítséget. Ők az informatikatanárok, akik a tanártársaik szemében jedilovagoknak tűnnek: azt feltételezik róluk, hogy ők mindent meg tudnak csinálni, számukra semmi sem lehetetlen. Ráadásul az érettségirendszer is rájuk erőltetett egy nagyon merev keretrendszert. Jelenleg viszont a Word–Excel–Access–Powerpoint–webszerkesztő mágikus pentatonjának fogságában vergődnek, míg Nyugaton már közel sem ezt tanítják, és egyre több helyütt nálunk sem.

Ezért Babics Csaba tantárgygondozó fontosnak tartotta, hogy a tanártársai számára olyan szakmai napot szervezzen, amelynek keretében az új eszközök közül párat a gyakorlatban is kipróbálhatnak. A rendezvény helyszíne az Üllői úton, az EPSZTI központjában található okosterem volt. A szakmai napot vezető Koren Balázs volt, azon csapat egyik mentora, aki a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumot képviselte. A diákok tavaly nyáron elhozták az aranyérmet a több mint százhatvan ország részvételével Washingtonban megrendezett robotépítő diákolimpiáról, a FIRST Global Challenge elnevezésű versenyről. Idén közvetlenül a thaiföldi világdöntőről érkezett, ahol éppen zsűriként volt jelen. Balázs az e-dos írásában is fontos szerepet játszott.

A workshop első részében a mikro:bit lapka programozásában szerezhettek gyakorlatot a résztvevők. A 2016-os BETT kiállítás sztárja volt ez az eszköz, amely mindössze 4 × 5 cm, de nagy sikert aratott az Egyesült Királyságban. A BBC ajándékaként egymillió diákhoz jutott el a lapka, amely kitűnő belépő lehet a programozás világába, a mérésekre és tényekre alapuló világba. Hogy miért sikeres a diákok és a tanárok között? A fél bankkártyányi micro:bit lapkán a mikrovezérlő, a gyorsulásmérő és a mágneses érzékelő mellett található még bluetooth, két kapcsoló, egy resetgomb, valamint micro-USB-csatlakozó is. A leglátványosabb része az 5 × 5 LED-ből álló kijelző, a lapka szélén pedig ki- és bemeneti csatlakozók (GPIO 23) és öt kerek lyuk van a külső eszközök csatlakoztatásához. Ezek segítenek abban, hogy könnyen lehessen a grafikus felülettel látványos feladatokat elvégezni, miáltal a programozás alapelemeit is játékosan tudják a diákok megtanulni. Ezt a tanárok is megtapasztalhatták, hiszen pár kattintással akár egy hőmérőt is varázsolhattak a lapkából, nem sokkal később pedig kő-papír-olló játékot programoztak vele. Ezután a lapkák közötti rádiós kommunikáció terén szereztek tapasztalatot, így már egymás között a mikro:bit chipekkel játszhatták a játékot.

Délután a Raspberry Pi eszközzel ismerkedhettek, megpróbálhatták vele a zenélést, de előkerült egy drón is. Az informatikatanárokat sikerült ezzel a nappal elvarázsolni, sokan megjegyezték, hogy  legszívesebben már másnap erre állnának át, ezt tanítanák. Ez pedig a legfontosabb eredmény, hiszen ezek az eszközök fogják 21. századivá tenni az informatikaképzést, ezáltal lesz valódi élmény az óra.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!