CEC-nagygyűlés: Visszavonul a menekültmisszió nagyasszonya

CEC-nagygyűlés: Visszavonul a menekültmisszió nagyasszonya

Share this content.

Forrás: reformatus.hu, Külügyi Iroda
Újvidék – Az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) nagygyűlése személyes pillanatokat sem nélkülöz. Az egyik ilyen mozzanat az Európai Egyházak Migrációs Bizottsága (CCME) főtitkárának búcsúztatója volt.

Doris Peschke majdnem két évtized után vonul vissza a CCME éléről. Meghatározó szerepet játszott az európai egyházak migrációval és kisebbségekkel kapcsolatos, sokrétű együttműködésében – legyen szó teológiai párbeszédről és szakmai eszmecseréről, egyházi és szakpolitikai állásfoglalások sokaságáról vagy az egyházak és egyházi intézmények menekültek közötti szerteágazó szolgálatáról. Peschke számos alkalommal járt Magyarországon a Magyarországi Református Egyház meghívására, emberileg és szakmailag is meghatározó támogatást nyújtott egyházunk menekültmissziójának elindulásához és kiteljesedéséhez az elmúlt több mint tíz évben.

A nagygyűlés plenáris ülésén Lemma Desta, a CCME moderátora köszönte meg a leköszönő főtitkár szolgálatát, melyet Peschke olyan „összetett kérdések kapcsán végzett a tagegyházak javára, mint a menedékkérők, menekültek, migránsok és etnikai kisebbségek ügyének képviselete, az inkluzív közösségek előmozdítása és a rasszizmussal és idegengyűlölettel szembeni küzdelem”.

A CCME végrehajtó bizottsága idén márciusban döntött a főtitkári tisztet 1999 óta betöltő Doris Peschke utódjáról: a testület Torsten Moritz politológust választotta, aki 2003 óta dolgozik a szervezet brüsszeli irodájában. Az új vezető idén augusztusban kezdi meg munkáját főtitkárként. Moritz a politikatudományok doktora, és egyebek mellett komoly tapasztalatokat szerzett az 1989-es kelet- és közép-európai politikai átalakulásokban. 2002-ben csatlakozott a CCME brüsszeli irodájához, szakterülete az EU migrációs és kisebbségi szakpolitikája. Munkája során szorosan együttműködött az Európai Bizottsággal és Parlamenttel, illetve az Egyházak Világtanácsa migrációs hálózatával. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!