Vita robbant ki a melegek helyzetéről a szlovákiai evangélikus egyházban

Vita robbant ki a melegek helyzetéről a szlovákiai evangélikus egyházban

Share this content.

Forrás: SME, Aktuality.sk, parameter.sk
Pozsony – A Szlovákiai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház vezetése fegyelmivel fenyegetőzött egyik lelkésznőjükkel szemben, akit nem zavar, ha azonos nemű személyek élnek együtt, egymással partnerként.

A botrányt ezúttal egy pozsonyi evangélikus lelkésznő, Anna Polcková Aktuality.sk-nak adott interjúja okozta, amiben többek között arról is beszélt, nem látja okát annak, hogy az LGBT közösség tagjai miért ne élhetnének önazonosan és aszerint, ahogy azt a szexuális irányultságuk szerint elképzelik.

Azt is kijelentette, hogy ha Jézus visszatérne közénk, biztosan nem egy nyakkendőben érkezne parlamenti képviselőként, hanem akár egy meleg, egy roma nő vagy egy nem kívánt gyermek képében.

Erre Ivan Eľko, a Szlovákiai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház egyetemes püspöke, valamint Ján Hroboň és Peter Mihoč püspökök állásfoglalást tettek közzé, melyben Polckovának azt üzenték, hogy az általa elmondottak ellentmondanak az egyházi dogmatikának, és amennyiben ő ennek nem tud megfelelni, mérlegelnie kellene az egyháztól való távozását. Jelezték számára azt is, hogy fegyelmi büntetést kaphat - számolt be róla a SME.

Polcková erre úgy reagált, hogy mindent az egyház tanításai szerint cselekszik, ugyanakkor az LGBT közösségről nem indult még vita náluk, holott már többször kezdeményezték. A lelkésznőt támogatandó a múlt héten egy petíció indult, melyhez már 80 személyiség csatlakozott, és ebben arra szólítják fel az egyház vezetését, hogy ne gátolja a párbeszédet ebben a témában. A SME beszámolója szerint pénteken már 1800-an írták alá a petíciót.

A Szlovákiában 440 ezer taggal bíró, második legnagyobb egyház legitimnek tartja ezt a kezdeményezést, ám állásfoglalásukban közölték azt is, hogy az esetükben nem egy Polcková elleni akcióról van szó, hanem az egyházi hittan betartásáról.

A püspökök mostani álláspontjukban közölték azt is, hogy a homoszexuális irányultságú embereknek fel kellene hagyniuk a homoszexuális gyakorlattal, és önkéntes cölibátust folytatniuk.

Polcková arra figyelmeztet, hogy az evangélikus egyházon belüli hierarchia a karokra épül, őt pedig a pozsonyi kar támogatja.

A SME szerint Polcková esete emlékeztet Jakub Pavlús lelkészére, akit 2016-ban megfosztottak ettől a munkájától éppen az LGBT közösségről alkotott véleménye miatt. Pontosabban nem hosszabbítottak vele szerződést, miután azt vallotta, hogy a homoszexuálisok házasságkötésével nincs semmi gond. 2017-től a cseh egyház kötelékében dolgozik.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!