Vita robbant ki a finn miniszteri eskü szövegéről

Vita robbant ki a finn miniszteri eskü szövegéről

Share this content.

Forrás: kotimaa24.fi, fordítás: MEE OI Ökumenikus és Külügyi Osztály
Helsinki – Jukka Keskitalo, a Finnországi Evangélikus Egyház központi irodájának igazgatója blogjában kritizálta a finn államügyész beadványát a miniszteri eskü szövegének megváltoztatásáról. A jelenlegi gyakorlat szerint a miniszterek kétféle esküszöveg között választhatnak: az egyikben „a mindenható és mindentudó Isten előtt”, a másikban tisztességükre és jó lelkiismeretükre hivatkozva teszik le az esküt.

Az államügyész szerint a választás lehetőségét meg kell szüntetni, és kizárólag a világnézetileg semleges második változatot kellene megtartani, mivel a miniszteri eskü nem utalhat a poszt betöltőjének vallási meggyőződésére.

Jukka Keskitalo „szemfényvesztésnek” tartja a javaslatot, hiszen az paradox módon pont a társadalom sokszínűségére hivatkozva törölné el a jelenlegi sokféleséget biztosító gyakorlatot. Ha a vallásra utaló nyomokat teljesen eltüntetjük a közéletből, azzal semmi mást nem érünk el, mint hogy a korábbi, lutheranizmuson alapuló egységes kultúrát kicseréljük egy másik, vallástalanságában egysíkú kultúrára – írja Keskitalo.

Címkék: Isten - eskü - finn miniszter -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!