A víz kérdésével foglalkoztak a kaposváriak hittantáborában

A víz kérdésével foglalkoztak a kaposváriak hittantáborában

Share this content.

Szöveg: Pongrácz Máté
Kaposvár – A Kaposvári Evangélikus Egyházközség az idei évben is nagy sikerrel rendezte meg nyár eleji hittantáborát Zala megye egyik legkisebb településén, Paton. Az 1–6. osztályos evangélikus hittanos gyermekek számára megrendezett táborral egy hétre majdnem duplájára nőtt az apró falu lakossága.

A tábor idén is nyitóáhítattal kezdődött, melyen Pongrácz Máté kaposvári lelkész az éltető víz fontosságára hívta fel a figyelmet. A tábor egész héten a víz témájával foglalkozott, annak környezeti és biblikus összefüggéseit vizsgálva. A reggeli és esti áhítatok napról napra jobban segítették a gyermekeket az Istenre találásban és a legfontosabb lételemünk megismerésében.

A víz elsőként mint erő, majd mint hiány került elő a témában. A dél-afrikai vízhiány vagy a Noé bárkájának történetében található hatalmas pusztítás különös ellentétpárt alkotott. A víz egyszerre pusztít és ad életet. A hét további részében a táborozók a víz testi és lelki tisztítóerejéről és ennek összefüggésében a keresztségről beszélgettek, végül a víz és az élet különös összhangjának megvilágítására került sor.

Különleges volt átélni, ahogy a több mint negyven gyermek az ifjúsági énekek segítségével egyre bátrabban és hangosabban dicsérte Isten nevét.

A hét folyamán a korosztályok szerinti csoportfoglalkozásokat Schweigert Andrea és Szirer Szabina óvónők, Hricó Iván és Stikl Andrea teológusok, valamint Pongráczné Győri Boglárka és Pongrácz Máté lelkészek végezték. A foglalkozások alatt megismerhették a gyermekek a dél-afrikai zéró nap tanulságait, készíthettek hajókat és halakat papírból, és bepillantást nyerhettek a keresztelés évezredes múltjába, valamint a vallások sokszínűségébe.

A tábor hátterét a kaposvári evangélikus gyülekezet tagjai és több evangélikus fiatal biztosította. Egész hetes kitartó munkájukért nagyon hálásak vagyunk!

A gyermekek a délutánok folyamán részt vehettek számháborúban, kiránduláson, filmnézésen, vlogbajnokságon és csúszkacsúszdázásban, készíthettek kézművestárgyakat, továbbá átélhették a kaszói kisvasút különleges hangulatát és a kihagyhatatlan strandolást Zalakaroson. 

Esténként, lefekvés előtt Honfoglaló, valamint Egy perc és nyersz játékokra került sor, a hét végén pedig a táborban kialakított csapatok egy színházi előadásra is sort kerítettek Alfa faktor címmel. A jó hangulatú együttlét tábortűzzel és a közös élmények felelevenítésével záródott.

Talán minden nap közül legkiemelkedőbb idén is a vasárnap volt, amikor a tábor lakói, vezetői, valamint a gyermekek szülei együtt vettek részt a helyi gyülekezettel a pati evangélikus templomban a záró istentiszteleten. Ezen az alkalmon a zsúfolásig megtelt kis templomban a fiatalok több éneket is énekeltek házigazdáiknak, ezzel köszönve meg a zalai kis evangélikus település kaposváriak felé forduló szeretetét. 

Címkék: Kaposvár - hittantábor - Pat -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!