Az identitásról beszélgetett Vizi E. Szilveszter és Szabó Lajos – VIDEÓ

Az identitásról beszélgetett Vizi E. Szilveszter és Szabó Lajos – VIDEÓ

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, videó: Szántó Endre, Petőfi Irodalmi Múzeum
Budapest – Az Asztali beszélgetések sorozat keretében Vizi E. Szilveszter akadémikus, az MTA korábbi elnöke, a Magyarország Barátai Alapítvány elnöke és Szabó Lajos evangélikus lelkész, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektora folytatott Barátai vagyunk-e Magyarországnak? címmel disputát.

A reformáció és nemzet emlékévhez csatlakozva az identitás személyes és nemzeti kérdéséről, a gyökerek meghatározásáról és a közösség fontosságáról beszélgetett az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány szervezésében a Petőfi Irodalmi Múzeumban Vizi E. Szilveszter és Szabó Lajos.

A beszélgetőtársak a közelmúlt nemzeti identitást elnyomó ideológiájával szemben megállapították, hogy a demokratikus Magyarországnak az értékek mentén kell elköteleződnie. „Nekünk a 21. század technológiáját arra kell felhasználnunk, hogy elmondjuk, mennyi sikeres magyar van, hogy mennyire büszkék vagyunk rájuk, és hogy összetartozunk” – fogalmazott az akadémikus. Vizi E. Szilveszter kiemelte, hogy a polarizációval szemben arra kell törekedni, hogy a múlt és jelen hibáinak kijavításán túl, a meglévő és a jelenlévő értékeket vegyük észre, és tegyük azokat identitásunk részévé. A múlt megértése azonban mindennek fontos feltétele – húzták alá a beszélgetőtársak. Szabó Lajos rektor így fogalmazott: „A korrekt történelemszemlélet a jövő fontos feltétele. Tanulni és építkezni sokakkal együtt: más út nem vezet messzire.”

A disputában az egyházak,a civil szervezetek és az értelmiség közösségformáló és közösséget építő tevékenységét emelték ki. Szabó Lajos hangsúlyozta, hogy „a mai Magyarországon még mindig az egyház az, amelyik hétről-hétre a legtöbb embert szólítja meg”. Az egyház felelőssége, hogy úgy szóljon az emberekhez, hogy a hallgatók érezzék: tartoznak valahová – fogalmaztak a résztvevők. A Mindentudás Egyeteme példáján keresztül Vizi E. Szilveszter rámutatott, hogy az ismeretterjesztésre kimondottan nagy igény lenne. A Magyarország Barátai Alapítvány tevékenysége nemcsak külföldön fontos, hanem idehaza is: „Hasonlóképpen fontos küldetésünk, hogy itthon ismertté tegyük a világban élő magyarok sikereit.”

Vizi E. Szilveszter és Szabó Lajos disputája teljes terjedelmében itt nézhető meg:

Az Asztali beszélgetések sorozat következő alkalmára április 28-án kerül sor a Petőfi Irodalmi Múzeumban, amikor Forgách András író, dramaturg és Csepregi András evangélikus lelkész, a Magyarországi Evangélikus Egyház Tényfeltáró Bizottságának tagja ül egy asztalhoz, hogy Élő kötet nem marad – közelmúltunk megértése címmel folytassanak disputát. A beszélgetés Forgách András Élő kötet nem marad című kötete alapján keresi – családi, egyházi és társadalmi szinten – a válaszokat és további kérdéseket közelmúltunkhoz.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!