Vízkereszt, vagy amit akartok – A Karzatlépcső újabb epizódja: Égi csillag tiszta fénye

Vízkereszt, vagy amit akartok – A Karzatlépcső újabb epizódja: Égi csillag tiszta fénye

Share this content.

Szöveg és videó: Bence Gábor és a Kántorképző munkatársai
Budapest – Fót – Vízkereszt idején természetes, hogy az iskolai tananyagban is vízkereszti énekek kerülnek elő. A 185. ének – Égi csillag tiszta fénye – ráadásul oly sokrétű háttéranyaggal bír, hogy méltán mondhatjuk: ismertetésében a csillagsütéstől kezdve a célba dobásig minden belefér. Amit csak akartok!

Elias Lönnrot, finn költő és természettudós éneke egy genfi zsoltár dallamára íródott, s a szövegben a külmisszióra kerül a hangsúly, tehát akár evangélizációs éneknek is nevezhetnénk.

Maga a vízkereszt, az epifánia ünnepe is igen sok jelentést hordoz: a napkeleti bölcsek, a kánai menyegző és Krisztus megkeresztelkedésének története egyaránt arra utal, hogy Jézusban megjelent, közénk érkezett az isteni szeretet.

S ott az a bizonyos csillag, amelyről századokkal ezelőtt kimutatták, hogy a Jupiter és a Saturnus együttállása lehetett, s amihez hasonló idén decemberben is történt. De miként látható egyetlen évben háromszor is ilyen együttállás? Az is kérdés lehet, hogyan viszonyuljunk mi, keresztyének a csillagjósláshoz. Vajon kövessük-e ebben is a napkeleti bölcseket?

A filmet nézve tanúi lehetünk annak, hogy a víz és kereszt egyszerű ábrájából miként születik négy különböző rajz az ünnep témáinak megfelelően.

Hasznos elmélyülést kívánunk az énekhez kötődő ismeretekben: Bence Gábor és a Kántorképző munkatársai

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!