Előadás egy lassan feledésbe menő ünnepről, amely a húsvét után a legrégebbi

Előadás egy lassan feledésbe menő ünnepről, amely a húsvét után a legrégebbi

Share this content.

Forrás: duol.hu, szöveg: Balla Tibor
Dunaújváros – Vízkereszt napján tartotta az év első előadását a Pentele Szakrális Szabadegyetem a Szellemi Ember Baráti Kör Egyesület (SZEM) szervezésében az evangélikus templomban.

Témájuk nem is lehetett volna aktuálisabb, hiszen Stermeczki András evangélikus lelkész egy lassan feledésbe merülő ünnepről, a vízkeresztről tartott kimerítő ismertetőt. Ahogyan ő is elmondta, a legtöbben  ha egyáltalán tisztában vannak vele, hogy mikor is van vízkereszt  legfeljebb annyit tudnak felidézni, hogy január 6-áig kell a karácsonyfát lebontani, és kivinni a ház elé. Pedig a régi keresztény ünnep messze nem erről szól.

Vízkeresztet január 6-án ünnepli a katolikus egyház parancsolt ünnepként. Az epifánia („„epiphania Domini”, „az „Úr megjelenése”) néven is ismert vízkereszt Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe. A magyar vízkereszt elnevezés az ilyenkor hagyományosan végzett vízszentelésből eredeztethető. Mára már szinte csak a protestáns egyházak egy része tartja az ünnepet, holott a kezdetekkor még a karácsonyi ünnepek utolsó napja volt, mintegy összegzése az addigiaknak.

Stermeczki András igazi szakértőként bő egy órás előadásában elemezte az epifánia ünnepkört, amely a második legősibb keresztény ünnep a húsvét után, szót ejtve arról is, hogy a keleti ortodox egyházban ezzel a nappal kezdődik a karácsony. Aki ott volt, már tudja, epifánia, amikor Krisztus kinyilatkoztatja magát a pogányoknak, teofánia, mikor megkeresztelésekor az egész szentháromság kinyilatkoztatja magát, betfánia, mikor a borrá változtatta a vizet, megtéve első csodatételét.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!