Vizsolyban találkoztak a gömöri és tokaj-hegyaljai hittanosok

Vizsolyban találkoztak a gömöri és tokaj-hegyaljai hittanosok

Share this content.

Szöveg és fotó: Gerlai Pál
Vizsoly – A Tokaj és környéke Evangélikus Egyházközség három településéről (Abaújszántó, Tállya, Tokaj) érkező hittanosok és kísérőik találkoztak a felvidéki evangélikusokkal, akik szintén három településről érkeztek (Lőkös [Levkuška], Sajógömör és Tornalja) Bálintné Varsányi Vilma lelkésznő vezetésével.

A Reformáció 500 rendezvényeinek keretében pályázott a tokaji gyülekezet a Reformációi Emlékbizottsághoz arra, hogy a határon túli evangélikusokkal közösen tekintsük meg a magyarországi reformáció fontos színhelyét. Azzal a céllal pályázott Gerlai Pál lelkész és a tokaji gyülekezet a kirándulás megszervezésére, hogy a közös reformációi értékek megismerése mellett, a határ két oldalán élő evangélikusok között is kapcsolatok létesülhessenek, amely a mindkét régióban nagyon kis számban, szétszórva élő evangélikusoknak nyújthat hitéleti és közösségi élményt. 

A vizsolyi Református Betlehem magában foglalja a vizsolyi református templomot, a nemrég létesült nyomdamúzeumot, valamint a borászati múzeumot, hiszen Károli és több református lelkész is a biblianyomtatás anyagi hátterét a borkereskedésből biztosította, valamint a tokaji borkereskedők Vizsolyra Kassán keresztül hozták a biblianyomtatáshoz szükséges papírt. Így ez a kapocs több száz éve köti össze Tokajt a felvidékkel. A biblianyomdában átélhették a gyerekek, milyen eszközökkel sokszorosították az anyanyelvi Bibliát Károli Gáspár és munkatársai, és mekkora fejlődést jelentett ez a korábban, kézzel írt kódexekhez képest. A nagyszerű tárlatvezetésnek köszönhetően rengeteg érdekes információt megismerhettünk a reformáció korában élő lelkészek és hívek életéből, a templom és az első teljes magyar nyelvű Biblia születésének körülményeiről.

A kirándulás közös ebéddel, majd a boldogkői vár megtekintésével folytatódott, ahol a gyerekek egy lovagi bemutatónak is részesei lehettek. 

A kiránduláson részt vevő gyerekek közül többen most szembesültek először azzal, hogy a határ két oldalán, ugyanolyan hittanra járó, egy nyelvet beszélő fiatalok élnek, s ez a kirándulás pedig a későbbi kapcsolatok megerősítését is szolgálta. Azt, hogy evangélikus egyházunk fennmaradása szempontjából mennyire fontos az ötszázadik évforduló környékén az ő megmaradásuk az evangélikus hitben, talán fel sem fogják. Mégis, azt hiszem, hogy a közös kirándulás kellemes és felemelő pillanatait megőrizve, evangélikus kötődésük erősödött, és az evangélikusság megmaradását szolgálta.

A Reformációi Emlékbizottság mellett köszönettel tartozunk a Fancsali Evangélikus Egyházközségnek, hogy a kirándulásunkhoz rendelkezésre bocsátotta a gyülekezet kisbuszát.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!