Wittenbergbe viszi gondolatait Fabiny Tamás

Wittenbergbe viszi gondolatait Fabiny Tamás

Share this content.

Forrás: infostart.hu, Inforádió, Szöveg: Harangozó Éva. Fotó: Mohai Balázs / MTI
Wittenberg – A reformáció 501. évfordulója alkalmából 2018. október 31-én Wittenbergben prédikál Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, azon a szószéken, ahol egykor Luther Márton.

„Nagy megtiszteltetésnek tartom ott prédikálni, ahol Luther több ezer prédikációt tartott az 1510-es, 1520-as, 1530-as években” – fogalmazott az InfoRádiónak Fabiny Tamás püspök, aki szerint Wittenberg az evangélikus egyház bölcsője.

A beszédre való felkészülésről azt mondta, igyekszik majd alaposan megvizsgálni az aktuális szentírási helyet és úgy szolgálni, hogy az az ott lévőknek bátorítást és fontos üzenetet nyújtson. „Minden igehirdetés Isten és ember előtti felelősséget jelent, akárhol tartja az ember, a tanyavilágban vagy Wittenbertben” – tette hozzá.

Fabiny beszélni fog Luther munkatársáról, Philipp Melanchthonról is, aki „kicsit árnyékban maradt Luther mellett”, pedig a reformáció „áldott eszköze volt”. Még csak huszonegy éves volt, de már egyetemi tanár a helyi retorika tanszéken, emellett görögöt és bibliatudományt is oktatott. A 2017-es év, a reformáció jubileumi éve a püspök szerint ráirányította a figyelmet a hitújításra a katolikus többségű Magyarországon, Európában és a világban is. Ezért nem „emlékév” volt a tavalyi, hanem próbálták újra a figyelem középpontjába helyezni a Szentírást.

„Korántsem maradt csupán a protestáns egyházak belügye a reformáció, hanem előtérbe került az ökumené reformációja: hogy a katolikus testvéreink is nevükre veszik a reformáció, az egyház megújításának gondolatait” – húzta alá Fabiny Tamás.

A beszélgetés hanganyaga itt hallgatható meg.

Címkék: Wittenberg - Fabiny Tamás -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!